Droge huid? Dit adviseert de dermatoloog
In de winter heeft een droge huid het extra zwaar te verduren. Hoe kun je deze dan het best verzorgen? Dit adviseert de dermatoloog.
In de winter drogen de gure weerselementen en de verwarming onze huid nog meer uit dan douchen en wassen normaal al doen. En hoe ouder we worden, hoe meer last we hiervan kunnen krijgen. Met de jaren maakt de huid namelijk steeds minder vet aan.
Smeren, smeren, smeren!
Volgens de dermatoloog kunnen we moeder natuur echter een handje helpen door flink te smeren. "Het aanbrengen van een vette film over de huid is dé manier om van een droge huid af te komen," vertelt Ivo Nagtzaam, dermatoloog in het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Catharina ziekenhuis in Eindhoven. "De vetlaag voorkomt dat water uit de huid verdampt, zo legt hij uit in de Gezondgids van de Consumentenbond.
Huidolie 'vaak niet vet genoeg'
Maar niet elke vetlaag is even effectief. Zo is een huidolie volgens Nagtzaam niet altijd de beste oplossing bij een droge huid, blijkt als wij hem de vraag voorleggen. "Olie legt inderdaad een beschermlaagje op de huid," vertelt hij aan de telefoon. "Maar huidoliën bestaan niet alleen uit vet, ze bevatten meerdere bestanddelen. Mijn ervaring is dat veel soorten huidolie niet vet genoeg zijn. Het is dus een kwestie van uitproberen of een huidolieproduct wel vet genoeg is voor jouw huid."
Het advies van de huidarts: zalf of vette crème
Zelf adviseert de dermatoloog bij een droge huid te smeren met een basiszalf of een vette crème. Behalve een stuk goedkoper, zijn deze producten ook vetter dan de meeste huidoliën, aldus Nagtzaam. Maar ook hier geldt het advies om verschillende soorten uit te proberen. "Voorbeelden van vette, maar toch goed smeerbare producten zijn koelzalf en vaseline paraffine. Minder vette alternatieven zijn cremor lanette en cremor cetomacrogol; deze middelen worden vaak gemengd met tien tot twintig procent vaseline."
Schilferende huid? Probeer een crème met ureum
Bij een droge, schilferende huid kun je ook een crème of zalf met ureum proberen, weet Nagtzaam. Ureum is een zogeheten keratolyticum. Keratolytica zijn middelen die de hoornlaag enigszins oplossen en zacht maken. Je komt ze ook vaak tegen in exfoliants (milde peelings) voor het gezicht. "Crèmes of zalven met ureum bevatten daarnaast ook vet om de huid vet te maken of te houden," licht de huidarts toe.
Ureumcrème is ook zonder recept te koop in veel winkels.
'Hydraterende smeerseltjes helpen nauwelijks'
En hoe zit het dan met de claims van de - vaak duurdere - bodylotions en andere smeerseltjes dat ze 'hydraterend' en 'vochtinbrengend' werken? Helaas blijken deze beloftes vaak te mooi om te waar te zijn, aldus Nagtzaam. "Veel producten die hydraterend zouden moeten werken, zoals bodylotions, bevatten veel water. Dit droogt de huid juist uit. Je hebt het gevoel dat het snel intrekt, maar in werkelijkheid verdampt het water direct na het aanbrengen op de huid. Door deze verdamping wordt de huid juist droger."
Veel van nodig
Om te voorkomen dat de huid daadwerkelijk uitdroogt, stoppen producenten er gelukkig ook vette bestanddelen in. "Maar dit is over het algemeen niet voldoende om van een droge huid af te komen," weet de dermatoloog. "Neem handcrème. Dat trekt heel snel in, omdat we dat prettig vinden. Maar je hebt er daardoor heel veel van nodig en je huid wordt er niet minder droog van."
Alleen 'volvette' producten kunnen die uitdroging voorkomen en ervoor zorgen dat je huid zichzelf kan blijven hydrateren. "Het gaat om de vette laag die je als een barrière op de huid aanbrengt," benadrukt hij in de Gezondgids. "Deze beschermt tegen uitdrogen. Zodra je huid voldoende vet bevat, gaat het hydrateren vanzelf."
'Natuurlijk' niet per se beter
Volgens Nagtzaam zijn natuurlijke producten met bijvoorbeeld aloë vera of goudsbloem ook niet de beste oplossing voor een droge huid. "Mogelijk helpen de extra toegevoegde stoffen iets," vertelt de dermatoloog. "Maar ze zijn van ondergeschikt belang." En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen natuurlijke ingrediënten ook allergieën veroorzaken. "Ook voor plantenextracten kun je allergisch worden."
Droge huid voorkomen
Wat je ook gebruikt, het allerbeste is natuurlijk om uitdroging van de huid te voorkómen, adviseert de dermatoloog. Kortom: ga niet te vaak in bad of onder de douche, douche en badder zo kort mogelijk, gebruik bij voorkeur lauwwarm water en gebruik alleen zeep waar het nodig is, zoals bij je oksels en liezen. Dat scheelt heel wat smeren.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | De consumentenbond
Beeld | iStock