null Beeld

Droge hielen en hielkloven hydrateren

null Beeld

Onze voeten hebben een hoop te verduren. Ze dragen ons de hele dag en verzetten heel wat werk. Veel mensen hebben last van droge hielen, hetgeen kan leiden tot hielkloven. Margriet.nl vertelt u wat u hiertegen kunt doen.

null Beeld

Droge hielen worden veroorzaakt door een droge huid. De huid houdt dat geen vocht meer vast en is niet meer elastisch en soms zelfs stug. De huid op de hielen is dan niet meer in staat het gewicht op te vangen tijdens het staan of lopen. Dit kan resulteren in een gebarsten huid.

Droge hielen zijn eigenlijk makkelijk te herkennen. De huid rond de rand van de hiel is vaak erg hard en droog. Ook kan het voorkomen dat de hielen er verkleurd uitzien met witte kloofjes of verticale barstjes.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van droge hielen, namelijk:

- Dragen van schoenen met een open hiel of op blote voeten lopen.

- Mensen in warme en droge klimaten hebben sneller last van droge hielen.

- Lang staan, vooral op harde vloeren, draagt bij aan droge hielen en hielkloven.

- De hielen dragen een groot deel van het lichaamsgewicht. Zwaarlijvigheid zet extra druk op de randen van je huid van uw hielen.

- Mensen met diabetes hebben sneller last van hielkloven. Door verminderde transpiratie kan de huid uitdrogen en dus ook die rondom de hielen.

Verzorging

Droge hielen of hielkloven vragen dringend om verzorging. Als u er te lang mee door blijft lopen, kunnen hielkloven pijnlijk worden en zelfs gaan bloeden of ontstoken raken. Als uw vorm van hielkloven nog niet erg ernstig is, kun u met goede voetverzorging het probleem oplossen. Ook kunt u ervoor kiezen naar een pedicure te gaan.

Het is belangrijk de droge en ruwe huid te verwijderen, alvorens u gaat verzorgen. Dit kunt u doen door de huid te vijlen. Probeer alleen de ruwe en droge huid weg te vijlen. Gaat u te ver, dan kan het zomaar gebeuren dat de kloven openspringen.

Als alle droge en ruwe huid verwijderd is, kunt u lekker gaan smeren. Kies voor een vochtinbrengende crème om de huid goed te hydrateren. Er zijn zelfs speciale crèmes voor hielkloven verkrijgbaar.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg dus voor een goede voetverzoring.

Bron: Gezondheidnet.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden