Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Opnieuw bacteriën gevonden in drinkwater: hoe (on)gezond is ons water uit de kraan?

drinkwater-nederland-gezond.jpg

In Nederland zijn we gewend dat drinkwater gewoon uit de kraan komt. Toch bleek afgelopen tijd tot twee keer toe het drinkwater in sommige gemeentes vervuild door bacteriën. Het ging alleen om gebieden in Noordoost-Twente, maar daarmee rijst wel de vraag: hoe gezond is ons drinkwater in Nederland eigenlijk? 

Van bacteriën en chemische stoffen tot lood: dit wil je weten over het drinkwater in Nederland. 

Hoe gezond is het drinkwater in Nederland? 

In Nederland hebben we het geluk dat we gewoon uit de kraan kunnen drinken. Volgens het RIVM is de drinkwaterkwaliteit in ons land goed. Het water dat we drinken komt van grond- en oppervlaktewater, dat door drinkwaterbedrijven eerst grondig wordt gezuiverd. Daarnaast zijn er wettelijke eisen vastgesteld die de drinkwaterkwaliteit moeten bewaken. Daarmee zou het drinkwater in Nederland doorgaans gezond en veilig zijn. 

Gevaren voor kraanwater 

Hoewel je in de meeste gevallen zonder zorgen een glas kraanwater kunt drinken, kan het soms gebeuren dat het toch niet zo gezond voor je is. Dit kan door calamiteiten komen zoals een kapotte leiding, waardoor het water plaatselijk vervuild raakt. Ook medicatie, pesticiden, industrie afval en verzorgingsproducten die in het water terecht komen, kan de kwaliteit van kraanwater in gevaar brengen. Doordat drinkwaterbedrijven constant onderzoek naar ons drinkwater doen, is de kans klein dat je water zult drinken dat vervuild is. 

Toch heb je geen volledige garantie dat je niet af en toe een spoortje van het een en ander binnen krijgt. Volgens Jan Peter van der Hoek, Professor of Drinking Water Engineering aan de TU Delft en directeur Innovatie bij Waternet is dat echter verwaarloosbaar weinig. Aan de blog Supersnel Gezond legt hij uit dat je je hele leven wel heel veel kraanwater moet drinken om in totaal misschien één pilletje aan medicatie via gezuiverd drinkwater binnen te krijgen. 

Het best gecontroleerde levensmiddel

De waterexpert legt daarnaast uit dat drinkwater het best gecontroleerde levensmiddel in Nederland is. Dat komt omdat we hierin geen keuzevrijheid hebben. Als het water uit de kraan je niet bevalt, kun je niet kiezen voor een ander merk. Dat betekent ook dat als er een keer iets mis is met het drinkwater, dit snel opgemerkt zal worden. 

Lees ook: Gekookt water opnieuw koken: zo ongezond is het écht

Te veel PFAS in drinkwater 

Er is wel een kanttekening, want helemaal gezond is ons drinkwater ook niet: in het water in Nederland zitten namelijk wel te veel PFAS. Dat is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die langzaam worden afgebroken in het milieu. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor kleding, cosmetica en de antiaanbaklaag bij pannen. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat PFAS schadelijker zijn voor je gezondheid dan voorheen werd gedacht. Op de lange termijn kunnen kleine hoeveelheden PFAS al een negatief effect hebben op je immuunsysteem.

Toch blijft het advies van het RIVM om kraanwater te blijven drinken. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de kans op een acuut gezondheidsgevaar klein. Daarnaast wordt er in Europees verband aan gewerkt om de productie van PFAS aan banden te leggen. 

Het gevaar van bacteriën 

Om alle ziekteverwekkende bacteriën en virussen in ons water onschadelijk te maken, wordt speciaal UV-licht gebruikt. De kans dat je via drinkwater uit de kraan schadelijke bacteriën binnenkrijgt is dus heel klein. Toch zijn er in korte tijd tot twee keer toe bacteriën gevonden in het drinkwater in Twente. Bij de nieuwste melding ging het om een melkzuurbacterie. Dat is een bacterie die voor komt in menselijke darmen. Al eerder deze maand werd het drinkwater in deze regio vervuild door de E.coli bacterie. Toen ontstond er een run op flessen water in de supermarkt. Daarnaast moesten 26.000 huishoudens hun water eerst drie minuten koken, voordat ze het konden drinken.

Naast de melkzuurbacterie en E.coli (ook wel poepbacterie) kan ook de legionellabacterie in leidingwater voorkomen. Daarom is het goed om de leidingen goed door te spoelen als je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest. De kans dat je thuis ziek wordt van een legionellabacterie is volgens het RIVM echter klein. Daarnaast worden door de continue controles van ons drinkwater schadelijke bacteriën al snel opgemerkt, waardoor je ook snel gewaarschuwd zult worden. 

Te veel lood

Als laatste hoor je in het nieuws wel eens berichten over te veel lood in het water. Het gaat vaak om huizen met oude loden leidingen of net nieuwe leidingen of kranen. Ook hierbij zijn wetten vastgesteld voor de maximale hoeveelheid lood dat in kraanwater mag zitten. Sinds 1960 is het al niet meer toegestaan om loden drinkwaterleidingen te hebben, maar ze kunnen nog wel in oude huizen liggen. Daarom kun je deze het beste laten vervangen. Voor nieuwe leidingen geldt dat deze niet meer van lood mogen zijn, maar deze kunnen in het begin nog wel lood afgeven. Daarom adviseert het Voedingscentrum om de eerste drie maanden de kraan eerst even door te laten stromen, voordat je het water gebruikt. 

Bron | RIVM, Voedingscentrum, NOS, Drinkwaterplatform, AD, Supersnel Gezond
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant