null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Drink jij in één van deze situaties alcohol? Wees dan op je hoede

'Ah, vooruit, nog eentje dan. Het is tenslotte zo gezellig.' Voor we het weten, tikken we zo een paar wijntjes achterover. Lees even verder om erachter te komen of alcohol misschien een probleem voor je is, of kan worden.

Als we over alcoholproblemen praten, denken we algauw aan alcoholverslaving. Maar de problemen, óók in je lichaam, ontstaan natuurlijk al ver vóór die tijd. Het lastige is alleen dat we vaak niet bijhouden hoeveel wijntjes en biertjes we elke week precies naar binnen werken. Om hier een eerlijk beeld van te krijgen, kun je daarom het beste twee weken lang een ‘alcoholdagboek’ bijhouden. Je schrijft dan elke dag op hoeveel glazen alcohol je die dag hebt gedronken. Na twee weken heb je een idee van hoeveel je drinkt.

Drie zorgwekkende redenen om regelmatig te drinken

Drink je regelmatig alcohol? Dan is het goed om je af te vragen waaróm je drinkt. Zo ontdek je sneller of alcohol misschien een probleem voor je is, of kan worden. Misschien ben je vooral een gezelligheidsdrinker en drink je eigenlijk alleen op feestjes, met collega’s na het werk of wanneer je uitgaat. Dit alcoholgebruik is vaak geen probleem, míts je het aantal glazen binnen de perken weet te houden. Maar als je regelmatig drinkt om onderstaande redenen, ben je hard op weg om een probleemdrinker te worden, of ben je dat al.

1. Je drinkt om even nergens aan te hoeven denken

We hebben allemaal wel eens een glaasje alcohol gedronken om sneller in slaap te kunnen vallen, als we ons zorgen maken, ons verdrietig voelen of om onszelf moed in te drinken. Maar pas op. Als je regelmatig alcohol gebruikt om 'even nergens aan te hoeven denken' of te ontspannen, kan dat een probleem zijn of worden.

2. Het is een dagelijkse gewoonte geworden

Je schenkt bijna standaard een wijntje in na je werk, bij het koken of eten, tijdens het televisiekijken of voor het slapengaan. Als dit een dagelijkse gewoonte is geworden, ben je er waarschijnlijk al aan gehecht geraakt. Misschien wil of kun je zelfs niet meer zonder. Op deze manier drink je ongemerkt al gauw te veel.

3. Je hebt alcohol nodig om je lichamelijk beter te voelen

Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, went je lichaam hieraan. Na een paar dagen zonder alcohol gaat je lichaam ‘protesteren’: je wordt humeurig, voelt je onrustig of prikkelbaar, krijgt last van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, zweten, trillen of hartkloppingen. Je hebt dan steeds (meer) alcohol nodig om je goed te voelen. In dit geval is er geen twijfel: je hebt een probleem met alcohol.

Hulp bij het minderen

Wil je meer controle krijgen over je drinkgedrag en kun je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? De huisarts of de praktijkondersteuner (POH-GGZ) kunnen je bijstaan. Tegenwoordig bestaan er ook veel goede gratis internetcursussen om meer controle te krijgen over je drinkgedrag. Een voorbeeld is Minderdrinken.nl, een gratis en anonieme online cursus voor mensen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen. Op alcoholinfo.nl vind je een overzicht van verschillende online behandelingen, ook inclusief persoonlijke begeleiding.

Hoeveel alcohol is te veel?

Hoe minder alcohol, hoe beter. Steeds meer studies tonen aan dat zelfs het drinken van één glas alcohol per dag al schadelijk is voor je gezondheid. Vooral de kans op kanker wordt erdoor vergroot, omdat alcohol je cellen beschadigt. De Gezondheidsraad adviseert daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan één glas per dag. In de Volkskrant vat voedingshoogleraar Jaap Seidell, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, het mooi samen: "Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen."

Als je wilt weten in hoeverre je drinkgedrag een risico is voor je gezondheid, kun je deze Drinktest doen.

Bron | Minderdrinken.nl, alcoholinfo.nl, self.com, Trimbos-instituut, Volkskrant, Thuisarts.nl, iStock (foto)

Lees ook

Bekijk ook

Creatief met groen: stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een boeket met mais maakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden