null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Drink jij genoeg? Deze 9 symptomen kunnen wijzen op uitdroging

Voor veel mensen blijft het lastig om de dagelijkse hoeveelheid van anderhalf tot twee liter water te drinken. Herken je de volgende symptomen? Dan kan dat wijzen op uitdroging.

Vooral met de zomermaanden op komst moeten we voldoende blijven drinken.

Oorzaak van uitdroging

Uitdroging is over het algemeen een gevolg van het verlies van te veel vocht en zouten. Dit kan worden veroorzaakt door een maag- of darminfectie, waarbij je heftig moet braken en/of diarree hebt. Daarnaast kan het verliezen van vocht ontstaan door: hoge koorts, fors bloedverlies en hevig zweten. Bij ouderen kan een verslechterde nierfunctie uitdroging als gevolg hebben.

Symptomen van uitdroging

Om erachter te komen of je te maken hebt met uitdroging, zijn er verschillende symptomen waar je het aan kunt herkennen:

1. Veel dorst en een droge mond

Het meest overduidelijke signaal dat je lichaam afgeeft, is dat je een groot dorstgevoel en een droge mond hebt. Dit is een teken dat je te weinig hebt gedronken. Probeer er in dit geval gelijk voor te zorgen dat je iets drinkt, om zo je vochtgehalte op peil te houden.

2. Hoofdpijn

Plotselinge hoofdpijn gedurende de dag kan een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Onze hersenen bestaan voor 75 procent uit water. Als deze te weinig vocht krijgen, zetten de bloedvaten uit om zoveel mogelijk vocht op te kunnen vangen. Deze bloedvaten drukken tegen het hersenvlies aan en dat leidt vervolgens tot hoofdpijn. Dit kun je dan maar beter voorkomen.

3. Veranderingen in je huidelasticiteit

Omdat je huid voor dertig procent uit water bestaat, kun je goed aan je huid merken wanneer je vochtgehalte te laag is. Het water is namelijk verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Uitdroging kan leiden tot een droge en koele huid. Daarnaast kun je uitdroging herkennen door aan je huid te trekken. Als deze meteen terugspringt, is er niets aan de hand. Maar blijft je huid even rechtop staan, voordat het weer in zijn oorspronkelijke vorm ligt, dan kan dit een signaal zijn van dehydratatie.

4. Je zweet weinig tot niet

Wanneer je te maken hebt met uitdroging, zorgt je lichaam ervoor dat je organen – voor zo ver dat mogelijk is – voldoende vocht krijgen. Op momenten dat je dan eigenlijk zou moeten zweten, bijvoorbeeld na het sporten, zal dit niet gebeuren, omdat je lichaam dit vocht opspaart. Ditzelfde gebeurt ook met je lichaam als je moet huilen maar er geen tranen komen. Blijf dus ten alle tijden voldoende drinken.

5. Pijnlijke spierkrampen

Het kan erg pijnlijk zijn: plotselinge spierkrampen. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport, ga je overmatig zweten, zodat je lichaam af kan koelen. Hierbij verlies je veel vocht en natrium, met als gevolg dat je spieren onwillekeurig gaan samentrekken. Dit veroorzaakt dan weer die spierkrampen.

6. Slaperig, in de war of prikkelbaar

Als je te weinig hebt gedronken kun je erg slaperig worden, verward raken of zelfs te maken krijgen met stemmingswisselingen. Water geeft je namelijk energie en maakt je bovendien alerter.

7. Donkergele urine

Een duidelijke indicatie dat er iets mis is met de vochtbalans in je lichaam, is als je urine donkergeel kleurt. Urine bestaat uit water en afvalstoffen die worden geproduceerd door je nieren. Als het vochtgehalte in je lichaam daalt, zullen je nieren het water opnemen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Toch hoeft een donkere kleur niet altijd iets te zeggen over je vochtgehalte. Sommige medicijnen of voedingsmiddelen kunnen namelijk ook invloed hebben op de kleur. Bij twijfel is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

8. Koorts

Om je lichaam te laten afkoelen ga je zweten. Maar wanneer er te weinig vocht in je lichaam zit, wordt het afkoelen een stuk lastiger. Dit kan als gevolg hebben dat je koorts krijgt.

9. Droge ogen of wazig zicht

Wanneer je lichaam te veel vocht verliest, maar dit niet opnieuw aanvult, kan het zijn dat je ogen heel droog worden, of dat je zicht wazig wordt.

Wat te doen bij uitdroging?

Herken je één of meerdere symptomen? Zorg er dan voor dat je lichaam voldoende vocht op kan nemen. Drink niet te veel water in een keer, maar neem vaker kleine hoeveelheden. Vul daarnaast het tekort aan voedingsstoffen aan, door zoute en zoete snacks te eten. Het is altijd verstandig om even langs een huisarts te gaan, wanneer je de symptomen waarneemt. In ernstige gevallen kun je worden opgenomen in het ziekenhuis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsplein, Goedgevoel.be

Beeld | iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden