Vrouw water drinken Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Drink genoeg water: mogelijk minder kans op ziektes én je leeft langer

Genoeg water drinken kent verschillende gezondheidsvoordelen en we kunnen er nu nog een positief effect aan toevoegen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat je door genoeg water te drinken mogelijk minder kans hebt op het krijgen van ziektes en meer kans op een langer leven.

Onderzoekers van het National Institute of Health concluderen dat volwassenen die veel water drinken een stuk gezonder lijken, minder chronische ziektes krijgen aan het hart en de longen en langer leven dan degenen die onvoldoende vocht binnen krijgen.

Natriumgehalte

Om tot dit resultaat te komen, bestudeerden de onderzoekers het natriumgehalte in het bloed en een aantal andere gezondheidsindicatoren van meer dan 11.000 volwassenen over een periode van dertig jaar. Natrium is naast chloride het belangrijkste onderdeel van zout. Te veel zout kan problemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, nierziektes, maagkanker of botontkalking. Daarbij komt dat hoe meer natrium er in je bloed zit, hoe lager je vochtinname is.

De eerste controles van het natriumgehalte bij de deelnemers vonden plaats toen ze 50 jaar oud waren. De laatste controles vonden plaats toen ze tussen de 70 en 90 jaar oud waren. Vervolgens keken de onderzoekers naar het natriumniveau in het bloed versus biologische veroudering, gebaseerd op vijftien gezondheidsindicatoren. Hierbij kun je denken aan de bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel.

Biologische veroudering

Uit de studie bleek dat volwassenen met een hogere natriumconcentratie vaker chronische ziektes ontwikkelden en tekenen vertoonden van biologische veroudering dan degenen met een gemiddeld natriumniveau.

Ook overleden ze gemiddeld op jongere leeftijd. “De resultaten tonen aan dat een goede hydratatie het verouderingsproces mogelijk vertraagt en voor een langer ziektevrij leven zorgt,” aldus onderzoeker Natalia Dmitrieva.

Chronische ziektes

Mensen met een natriumniveau van boven de 142 mEq/L hadden tien tot vijftien procent meer kans om biologisch ouder te zijn dan hun echte leeftijd, vergeleken met mensen die tussen de 137 en 142 mEq/L zaten. Hierbij is het belangrijk om te weten dat 135 tot 146 milli-equivalent per liter normaal is.

Hadden deelnemers meer dan 144 mEq/L natrium in hun bloed dan nam die kans met vijftig procent toe. Die laatste groep had ook 21 procent meer kans om vroegtijdig te sterven en 64 procent meer kans op chronische ziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes of chronische longziekten. Degenen met een natriumniveau tussen de 138 en 140 hadden het laagste risico op de ontwikkeling van chronische ziektes.

Goed hydrateren

Dit onderzoek is een belangrijke indicator dat goed hydrateren de gezondheid bevordert. “Mensen met een natriumniveau van 142 of hoger kunnen voordeel hebben van een hogere vochtinname,” aldus Dmitrieva. Ook stelt de onderzoeker dat andere vloeistoffen of groente en fruit met een hoog vochtgehalte helpen om beter gehydrateerd te raken.

“Een lager vochtgehalte in het lichaam is de belangrijkste oorzaak van een verhoogd natriumgehalte in het bloed. Dat is waarom goede hydratie mogelijk het verouderingsproces vertraagt en chronische ziektes kan voorkomen.”

Hoeveel water drinken op een dag?

Volgens het Voedingscentrum moeten volwassen dagelijks 1,5 liter tot 2 liter vocht drinken. Maar wanneer je 65+ bent, wordt aangeraden om zelfs 2 liter vocht te drinken, om uitdroging te voorkomen. Heb je onderliggende gezondheidsproblemen, waarvoor je bijvoorbeeld medicijnen slikt die vochtafdrijvend werken? Dan moet je misschien nog meer drinken, maar overleg dit altijd even met je huisarts.

Bron | Scientias

Sanne van de WeteringGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden