Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit drankje werkt goed tegen een jetlag

jetlag-drankje.jpg

Vlieg je naar de andere kant van de wereld, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een jetlag. Je lichaam en geest moeten wennen aan het tijdsverschil en dat kan voor de nodige vermoeidheid zorgen.

Koffie is volgens kenners het middel dat je daar vanaf gaat helpen. En nee, dat is niet (alleen) omdat cafeïne energie opwekt. Het stofje heeft nog een andere functie. Cafeïne zorgt er ook voor dat je interne klok gevoeliger wordt voor licht, wat betekent dat je lichaam zich sneller en gemakkelijker kan aanpassen aan een nieuw dag- en nachtritme.

Muizen en mensen

Een onderzoeksteam van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wist voor het eerst te bewijzen dat cafeïne invloed heeft op hoe de biologische klok op licht reageert. Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen, maar wij mensen zouden mogelijk op dezelfde manier reageren op cafeïne.

Adenosine

Licht zorgt ervoor dat onze biologische klok – een hersengebied dat bestaat uit zo’n 20.000 neuronen – wordt geactiveerd. Maar bij wie last heeft van een jetlag of slaaptekort, is de interne klok minder gevoelig voor licht. Dit komt door een ophoping van de stof adenosine, die je slaperig houdt wanneer je wakker wordt.

Cafeïne zou dit kunnen tegengaan, bewijst het Leidse onderzoek op muizen. Al willen de wetenschappers zich eerst nog verder verdiepen in de werking van de stof op mensen. “Anders dan wij zijn muizen nachtdieren,” legt onderzoekster Hester van Diepen uit. “Toch lijkt hun biologische klok veel op de onze, waardoor het goed zou kunnen dat cafeïne bij mensen hetzelfde effect heeft op de gevoeligheid voor licht.”

Bron | NSMBL
Beeld | iStock

Lees ook

 

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant