PREMIUM
Dr. Jetske Ultee legt uit: deze lichaamsdelen zijn het gevoeligst voor huidveroudering
Naarmate je ouder wordt, krijgt je hele lichaam te maken met huidveroudering. De snelheid waarmee je huid verandert is verschillend. Zo zijn bepaalde lichaamsdelen gevoeliger voor huidveroudering dan andere. Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt uit om welke lichaamsdelen dit gaat.
Vanaf je twintigste begint het proces van huidveroudering. In de bovenste huidlaagjes treden dan veranderingen op, legt Dr. Ultee uit. “Rond je veertigste ga je die veranderingen ook echt zien. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld kraaienpootjes, fronsrimpels en neusplooien. De snelheid van veroudering en hoe je veroudert ligt deels verankerd in je genen en is dus voor iedereen anders.”
Het verloop van huidveroudering
“Op den duur krijg je rimpels en gaat je huid wat hangen. Daar gaan nogal wat processen aan vooraf. Als je ouder wordt, wordt het bovenste laagje van de huid dunner, waardoor je huid kwetsbaarder wordt voor invloeden van buitenaf,” legt ze uit. Ook maakt je huid steeds een beetje minder collageen en elastine aan. Hierdoor verlies je stevigheid en elasticiteit. Dr. Ultee: “Doordat de talgproductie afneemt, wordt de huid droger en gevoeliger. Ook je gezichtsstructuur verandert geleidelijk, omdat je botweefsel verliest: je jukbeenderen worden minder geprononceerd, je kaak wordt kleiner en de oogkassen juist wat groter (en dat betekent inderdaad meer wallen). Het onderhuidse laagje vet vermindert, verschuift en verzakt. Ook neemt het spiervolume een beetje af.”
Deze lichaamsdelen zijn het meest gevoelig voor huidveroudering
Je bent extra gevoelig voor veroudering bij stukjes huid die dun zijn. Dr. Ultee: “Daarom zie je onder de ogen en op de handen al snel rimpeltjes. Ook de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon, verouderen sneller, omdat uv-straling zorgt voor tot 90 procent van de huidveroudering. Daarom zie je op je gezicht, nek, decolleté en de handen sneller rimpels en pigmentvlekken.”
Tips om huidveroudering tegen te gaan
Je genen kun je natuurlijk niet veranderen, maar op sommige zaken heb je wel invloed. De plek waar je woont en je leefstijl hebben volgens Ultee een belangrijke bijdrage aan de conditie van je huid. “Externe factoren zorgen voor een versnelde afbraak van collageen, waardoor de huidveroudering sneller gaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor zonblootstelling, stress, roken, slaaptekort, te veel suikers in je voeding en luchtvervuiling.” Door gezond te leven, kun je je huid langer mooi houden. Dr. Ultee geeft als laatste nog een belangrijke tip: “Smeer je vooral goed in! De zon is een grote veroorzaker van huidveroudering; met goede zonbescherming kun je veel rimpels voorkomen.”