Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Dorst na de coronaprik? Dít kan de oorzaak zijn

dorst-na-coronaprik.jpg

Heb jij en boosterprik gehad en heb je ineens ontzettend veel dorst? Dat kan goed kloppen. Hoewel het niet in het lijstje met veel voorkomende bijwerking van het coronavaccin staat, zijn er wel veel mensen die merken dat ze extra veel dorst hebben na hun coronaprik. Maar hoe komt dat dan?

En moet je je zorgen maken of kan het weinig kwaad? 

Dorst na de coronaprik

Of het nou om de boosterprik of de basisvaccinaties gaat: op het internet blijken er veel mensen te zijn die na hun coronaprik extra veel dorst hebben. Ook bij bijwerkingencentrum Lareb zijn enkele meldingen van uitdroging en een verhoogd dorstgevoel binnengekomen. Het gaat hierbij om hele kleine aantallen. Van Pfizer zijn er slechts 12 meldingen gemaakt van uitdroging en 1 van een verhoogd dorstgevoel, bij Moderna gaat het om 5 meldingen van uitdroging, bij Janssen 1 en bij AstraZeneca zijn er 6 meldingen van een verhoogd dorstgevoel en 3 van uitdroging gemaakt. 

Hoewel het gezien de aantallen niet in het rijtje veel voorkomende bijwerkingen hoort, lijkt er wel een verband te zijn tussen de prik en dat dorstgevoel. Dat zou verschillende oorzaken kunnen hebben. Zo legt arts Natasha Bhuyan aan Huffpost uit dat dit onder andere door zenuwen kan komen. Als je nerveus bent, dan kun je sneller een droge mond krijgen. En veel mensen vinden zo’n prik toch een beetje spannend. Daarnaast kun je ook al een beetje uitgedroogd zijn vóór je prik, maar let je hier meer op na een vaccinatie omdat je alerter bent op hoe je je voelt.

Reactie van je immuunsysteem  

Een andere reden dat je je uitgedroogd voelt of meer dorst hebt na je prik, kan komen doordat je koorts als bijwerking krijgt. Dat is wel een bijwerking die volgens bijwerkingcentrum Lareb veel voorkomt. Bij koorts kun je veel zweten, waardoor je meer vocht verliest. Daarnaast kun je ook extra dorst hebben doordat je immuunsysteem na de prik harder moet werken. Volgens huisarts LaTasha Perkins vraagt je lichaam veel van je amandelen en witte bloedcellen wanneer het een immuunrespons opbouwt. Dit kan je lymfeklieren en je neusamandelen activeren en dat kan je dorstiger maken. Dat is volgens Perkins dus niks om je zorgen over te maken. 

Lees ook: Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Heeft het zin om meer te drinken voor of na je prik? 

Hoewel het geen effect heeft op een betere werking van je prik, kan het wel helpen om voor en na je vaccinatie goed te blijven drinken. Dit kan ook de veel voorkomende bijwerking hoofdpijn doen verminderen. Toch is het geen garantie dat je geen last zult krijgen van andere bijwerkingen, zoals spierpijn of koorts. Blijf vooral goed naar je lichaam luisteren, neem voldoende rust en drink voldoende water als je dorst hebt. Sla hier alleen niet in door, want te veel drinken is ook niet goed.

Bron | Huffpost, Lareb
Beeld | Getty Images

Ook interessant