Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ashna: “Door Heldin heb ik geleerd dat ik er mag zijn”

rode-kruis.jpg

Irene Moors, tv-presentatrice, actrice én ambassadeur voor Het Nederlandse Rode Kruis, interviewde speciaal voor Margriet deelneemster Ashna Siriram en trainster Edita Hasovic over het project Heldin.

 

Margriet samen met het Nederlandse Rode Kruis

De training

Bij Het Rode Kruis in Amsterdam zitten trainster Edita Hasovic en deelneemster Ashna Siriram samen op de bank. Ze hebben elkaar de afgelopen tijd veel gezien; tijdens het Heldin-project kwamen ze zes keer samen voor de Heldin-training. Vorige week, op de laatste cursusdag, behaalden alle deelneemsters hun EHBO-certificaat, maar er gebeurde veel meer.

Irene Moors vraagt Ashna waarom ze graag mee wilde doen aan Heldin. “Om mijn basis- EHBOcertificaat te behalen, zodat ik mezelf weet te redden in noodsituaties, maar ook om meer zelfvertrouwen om te handelen te krijgen”, zegt Ashna. “Op mijn 26ste kwam ik in een moeilijke situatie terecht. Dit kostte mij veel moed, vooral in de Hindoestaanse cultuur. Ik heb veel last gehad van schaamte en ik vond anderen belangrijker. Via Heldin wilde ik sterker worden en mezelf verder ontwikkelen.Ik weet nu hoe ik moet handelen in nood-situaties en op mezelf te vertrouwen.”

Veilig & vertrouwd

Irene Moors, vol bewondering: “Wat mooi dat je durfde toe te geven dat je hulp nodig had! Je zit hier nu als een bruisende, zelfverzekerde jonge vrouw. Edita, hoe krijg je dit voor elkaar?” Edita: “Ik zie het als mijn missie om vrouwen in hun kracht te zetten. Ik kwam zelf na de oorlog in Bosnië naar Nederland. Hier ontdekte ik dat je pas kunt groeien, als je je veilig en vertrouwd voelt. Tijdens de Heldin cursus zie ik dat vrouwen zich binnen de vertrouwdheid van de groep ontpoppen tot mooie vlinders.” Ashna: “Een oefening was om samen in een kring te staan en complimentjes te geven aan de persoon in het midden. Ook moesten we iets vertellen over wie onze eigen helden zijn en welke kwaliteiten we gemeen hebben met hen.”

Edita: “De vrouwen bouwen samen aan meer zelfvertrouwen en versterken elkaar daarin. Ze leren ook dat het niet erg is om ‘nee’ te zeggen.” Ashna: “Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat ik er mag zijn. Ik voelde mij heel erg gesteund door de andere vrouwen, we hebben nog steeds contact via de WhatsAppgroep.” Irene Moors: “Ashna, jij bent in korte tijd zo ver gekomen en je bent zo sprankelend en positief, denk je er misschien aan om zelf trainingen te gaan geven?” Ashna (lacht): “Nu, na de cursus zelf gevolgd te hebben, voel ik mij zeker genoeg om trainer te kunnen zijn!”

Project Heldin

Hulp aan mensen in nood. Daar staat het Rode Kruis voor. Ver weg. En dichtbij. In Nederland ondersteunen we bij noodsituaties, evacuaties en evenementen. We geven EHBO-cursussen en stimuleren dat mensen zichzelf én elkaar goed kunnen helpen als dat nodig is. Het project Heldin leert vrouwen met zelfvertrouwen te handelen in verschillende (nood)situaties. Tijdens de cursus wordt gewerkt aan EHBO kennis en effectief handelen door middel van rollenspellen en situaties uit het dagelijkse leven.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant