null Beeld

Door dít stofje kunnen geurkaarsen slecht zijn voor je gezondheid

Geurkaarsen zijn de perfecte sfeermakers op een grauwe, herfstige dag. Toch zijn sommige mensen van mening dat de dampen die geurkaarsen produceren gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Is dit echt zo of valt het allemaal wel mee?

Wij leggen het je uit.

Gevaarlijke dampen

Of geurkaarsen wel of niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid, hangt voornamelijk af van één ingrediënt, namelijk paraffine. Paraffine is een stofje dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrandt, komen er giftige stoffen in de lucht terecht, waaronder aceton, benzeen en tolueen. Stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn.

Onderzoek

De meeste geurkaarsen bevatten paraffine en uit een studie van de South Carolina State University is dan ook gebleken dat deze kaarsen schadelijke dampen afgeven die verband houden met kanker en astma. Toch plaatsten de onderzoekers ook een kanttekening bij hun onderzoek: er is namelijk pas sprake van dit risico als je echt jarenlang paraffinekaarsen brandt. Het kan dan ook geen kwaad om heel af en toe een paraffinekaars aan te steken, mits je het niet te vaak doet.

Lees ook: déze lippenbalsems zouden kankerverwekkende stoffen bevatten

Veilige alternatieven

Ondanks de gezondheidsrisico’s gebruiken nog steeds veel merken paraffine, simpelweg omdat het goedkoper is dan andere soorten was. Daarnaast zorgt paraffine ook voor een veel sterker ruikende geur dan natuurlijke wassoorten.

Kaarsen van sojawas

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het beste gaan voor kaarsen die gemaakt zijn van sojawas. Deze kaarsen bevatten geen giftige en verontreinigde stoffen en produceren daarnaast ook nog eens aanzienlijk minder roet dan paraffinekaarsen. Bovendien branden dit soort kaarsen niet zo heet als paraffinekaarsen, waardoor ze langzamer smelten en dertig tot vijftig procent langer meegaan.

Kaarsen van bijenwas

Ook kaarsen van bijenwas zijn een prima alternatief voor paraffinekaarsen. Deze kaarsen werken namelijk luchtzuiverend als ze branden, omdat ze negatieve ionen vrijgeven. Hierdoor worden pollen, schimmelsporen, bacteriën en virussen uit de lucht verwijderd. Daarnaast branden ze ook nog eens langer dan sojakaarsen en paraffinekaarsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden