null Beeld

Door aan je eigen voorhoofd te voelen kun je níet ontdekken of je koorts hebt

Je kent het gevoel vast wel: je wordt bezweet wakker, maar ligt ook een beetje te rillen. De ene minuut heb je het bloedheet, om het daarna weer ijskoud te hebben. Dat klinkt als koorts, dus voel je aan je voorhoofd om je temperatuur te checken. Vaak wordt gedacht dat als je voorhoofd warm voelt, je last van koorts hebt. Maar dat blijk je zelf dus helemaal niet te kunnen checken.

Het is een automatisme om meteen aan je voorhoofd te voelen, maar die tempteratuur blijkt érg weinig te zeggen over je gezondheid.

Warm voorhoofd niet altijd koorts

Als je koorts hebt, is namelijk de temperatuur van je hele lichaam een stuk hoger dan het eigenlijk zou moeten zijn. Daarom kan je voorhoofd helemaal niet warm aanvoelen, omdat je handen nét zo heet zijn. Misschien heb je gewoon last van hoofdpijn en daarom een wat warmer hoofd, bijvoorbeeld. Dan denk je misschien verhoging te hebben, terwijl dat niet zo is. Uit onderzoek, gedaan in India, bleek dat 58 procent van de mensen die dachten koorts te hebben door deze methode te gebruiken, helemaal geen koorts had. Een thermometer blijkt dus écht de beste methode te zijn om de temperatuur te checken.

Lees ook: Stijgt je lichaamstemperatuur? Dit kunnen zeven oorzaken zijn

Oude thermometer

Heb je alleen ergens in huis nog een thermometer liggen die misschien al meer dan twintig jaar oud is? Dat blijkt niks uit te maken voor hoe goed het apparaatje nog werkt. Bij een elektrische thermometer moet je natuurlijk even checken of de batterijen nog werken, maar meestal is het daarna nog prima te gebruiken. Heb je een ouderwetse staafthermometer met kwik er in, die je in je mond of rectaal kunt gebruiken? Let er dan op dat er nog wel vloeistof in zit, anders werkt het helaas niet meer. Het is dan verstandig om een nieuwe aan te schaffen, want volgens specialisten is dit iets wat je áltijd in je medicijnkastje zou moeten hebben.

Geen thermometer

Heb je geen thermometer bij de hand hebt, dan kun je wel iemand anders vragen om het even te checken, net als je moeder vroeger waarschijnlijk deed als je ziek was. Zorg wel dat die persoon dat doet met de achterkant van zijn of haar hand, daarmee kun je temperatuurverschillen namelijk een stuk beter voelen. En als je je weet beter voelt, is het slim om toch even naar de drogist te gaan om een thermometer aan te schaffen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden