Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een ‘doof’ gevoel in je tenen? Dít kan het betekenen

mortons-neuroom-doof-gevoel-tenen-margriet.jpg

Heb jij regelmatig last van een doof gevoel in je tenen en is dit altijd ter hoogte van de bal van je voet? Dan zou het zomaar kunnen dat je een Morton’s neuroom hebt.

Deze zenuwverdikking kan voor flinke pijnklachten zorgen, dus het is belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Lees hier meer over de oorzaken en behandeling.

Symptomen van Morton’s neuroom

Een Morton’s neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van je teen die tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes loopt. De zenuwverdikking zit meestal tussen de derde en vierde teen. Eén van de belangrijkste symptomen van een Morton’s neuroom is pijn, meestal tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn brandt, steekt en zorgt soms voor flinke kramp. Ook kun je een elektrische prikkeling ervaren in je tenen. Tijdens het lopen neemt de pijn toe, zeker als je strakke schoenen of hoge hakken draagt. Ook kun je het gevoel hebben dat er ‘iets zit’ of ‘iets verschiet’. Daarnaast heb je vaak een (gedeeltelijk) doof gevoel in de tenen tenen die grenzen aan het Morton’s neuroom.

Oorzaak van Morton’s neuroom

Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak is van een zenuwverdikking in de teen, zijn er wel vermoedens. Waarschijnlijk ontstaat de verdikking als de zenuw steeds een klein beetje beschadigd raakt, bijvoorbeeld omdat hij steeds even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De aandoening komt overigens veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal slechts aan één voet. De volgende factoren kunnen voor een verhoogd risico zorgen:

  • Sporten die de voet zwaar belasten (hardlopen, schaatsen, klimmen);
  • Dragen van nauwe schoenen en hoge hakken;
  • Voetvormafwijkingen (platvoeten, doorgezakte voorvoet, hamertenen, scheve grote teen);
  • Het hebben van erg flexibele gewrichten.

Lees ook: dit is volgens specialisten de beste manier om je voeten te wassen

Wat te doen bij Morton’s neuroom?

Als je denkt dat je een Morton’s neuroom hebt, kun je het beste om een doorverwijzing naar een orthopeed vragen. De orthopeed kan je vragen stellen, luisteren naar je klachten en verder lichamelijk onderzoek verrichten. Vaak wordt er ook een röntgenfoto gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Daarnaast kan een echo gemaakt worden om de grootte van het neuroom vast te stellen. Ook kan een injectie onder de röntgencamera gegeven worden om te kijken of de pijn na verdoving tijdelijk minder is. Dit kan helpen bij het starten van de juiste behandeling.

Niet-operatieve behandeling

Je kunt het beste beginnen met een niet-operatieve behandeling. Hoewel de resultaten hierbij iets minder zijn dan bij een operatie, verminderen de klachten meestal wel voldoende. Een niet-operatieve behandeling kan bestaan uit het dragen van een steunzool, schoenadvies, schoenaanpassing, of een corticosteroïdinjectie: een injectie met ontstekingsremmer met de bedoeling de zenuwirritatie en zwelling te verminderen.

Operatie

Mochten de niet-operatieve behandelingen niet helpen, dan is een operatie de beste oplossing. Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg een kleine snede op je voetrug (de bovenkant van je voet), waarna hij met een spreider twee kopjes van de middenvoetsbeentjes uit elkaar haalt. Daarna snijdt de orthopedisch chirurg het bandje waar de verdikte zenuw onder bekneld ligt door en verwijdert hij de zenuw. De zenuw wordt daarna op de afdeling Pathologie onderzocht ter bevestiging van de diagnose. Het verwijderen van de zenuw zorgt ervoor dat het neuroom niet opnieuw terugkeert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Isala
Beeld | iStock

Gun je voeten deze heerlijke sokken van SOXS. Verkoelend in de zomer, heerlijk warm in de winter. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

 

 

Ook interessant