Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is een donkere modus op je telefoon beter voor je ogen?

is-een-donkere-modus-op-je-telefoon-beter-voor-je-ogen.jpg

Sinds vorig jaar bestaat er op veel telefoons een donkere modus, ook wel ‘dark mode’. Doordat het normaal felle witte licht van je scherm verandert in zwart, zou het beter moeten zijn voor je ogen en je nachtrust. Maar klopt dit wel? 

Blijkbaar heeft de donkere modus veel minder effect dan vooraf werd beweerd.

Het effect van de donkere modus op je ogen

Heb jij vaak last van droge ogen en hoofdpijn als je lang naar je telefoonscherm hebt gekeken? Dat kan goed kloppen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je naar je telefoonscherm kijkt, je 3,6 keer minder knippert dan dat je normaal doet. Volgens Apple zou de donkere modus beter zijn voor je ogen en beter zijn voor je concentratie. Voor mensen die gevoelig zijn voor licht of met slecht zicht zou dit ook volgens Google dé oplossing zijn. Dit omdat de zichtbaarheid van het scherm beter is in ‘dark mode’.

Geen argument

Maar volgens neurofysioloog Maarten Kamermans, onderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut, is dit niet per se een goed argument. In de Volkskrant legt hij uit: “Gebaseerd op de bouw van het netvlies is er geen argument waarom witte letters op een zwarte achtergrond rustiger zouden zijn dan andersom.” Last van lichtgevoeligheid? Volgens een specialist van Bartiméus, (onderzoeks)instelling voor blinden en slechtzienden, hangt het per persoon af hoeveel baat je bij deze donkere modus zult hebben. Je kunt het altijd proberen, maar het kan juist ook vervelender werken dan de normale scherminstellingen.

Beter voor je nachtrust

Chronobioloog Roelof Hut vertelt in een podcast van NU.nl dat kunstlicht onze biologische klok vertraagt. Hierdoor gaan we later slapen. Maar Hut stelt ook dat het scherm van je telefoon maar een klein onderdeel van dit soort kunstlicht vormt. Een schemerlamp is bijvoorbeeld een veel grotere storende factor. Tom van de Berg, natuurkundige bij het Herseninstituut beaamt dit. Wel kan volgens Van den Berg de donkere modus rustgevend werken. Hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam legt in de Volkskrant uit dat er nog te weinig bewijs voor is dat het licht van je telefoonscherm je wakker zou houden. Het lijkt voor nu dus vooral een marketingpraatje.

Lees ook: Dít is de reden waarom blauw schermlicht kan leiden tot snelle veroudering

Besparing voor je batterij

Het laatste voordeel van de donkere modus zou zijn dat je batterij langer mee zou gaan. Maar ook dit schijnt niet helemaal te kloppen. Voor nieuwe telefoons met een OLED-scherm, bijvoorbeeld bij een Samsung Galaxy S10 en een iPhone X, zou deze ‘dark mode’ meer dan de helft batterij besparen. Doordat je telefoon minder snel leeg gaat, hoef je ‘m minder vaak op te laden waardoor je batterij ook langer mee gaat. Maar heb je niet een van de nieuwste telefoons, dan heb je waarschijnlijk nog een LCD-scherm. In dit geval gaat bovenstaande theorie niet op. Wanneer je telefoon aan is, verbruik je batterij. Of je telefoon daarbij in lichte of donkere modus staat, maakt niet heel veel verschil. Als je batterij wil besparen kun je het beste gewoon je schermhelderheid om laag zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant