null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dol op winkelen? Dit is hoe je een echte koopverslaving kunt herkennen

In deze tijd van het jaar kom je waarschijnlijk net iets vaker in de (virtuele) winkelstraten dan je gewend bent. De feestdagen en seizoensaanbiedingen maken het natuurlijk ook wel heel verleidelijk om lekker te gaan shoppen. Maar wat als je shopgedrag je leven gaat beheersen?

Wanneer verandert gewoon winkelgedrag in een koopverslaving? En wat kun je er het beste tegen doen?

Koopverslaving of impulsbeheersing

Mensen met een koopverslaving kopen vaak meer dan ze nodig hebben en meer dan ze kunnen veroorloven. Hoewel ze hier in eerste instantie een kick van krijgen, volgt er later vaak een gevoel van schuld, schaamte en spijt waardoor er depressieve klachten ontstaan. Het koopgedrag zorgt er dan voor dat je dagelijks leven negatief wordt beïnvloed.

De oorzaken van de aandoening zijn heel divers. Vaak is er een onderliggend probleem zoals angst, eenzaamheid of een minderwaardigheidsgevoel. Hoewel de aandoening honderd jaar geleden al voor het eerst werd ontdekt, wordt het in de psychiatrie nog steeds niet herkend als een op zichzelf staande aandoening. Experts stellen echter dat koopverslaving het beste te omschrijven is als een mix tussen een verslaving en een impulsbeheersingsstoornis.

Meer koopverslaafden door online shoppen

Naar schatting heeft zo’n 5 procent van de volwassenen last van een koopverslaving. Het merendeel daarvan is vrouw. Volgens Elias Aboujaoude, directeur van een Britse verslavingskliniek, is het aantal verslaafden door de opkomst van online shoppen enorm gestegen. "Toen internet net op kwam dacht men zelfs nog dat dit mensen met een koopverslaving zou helpen om van hun probleem af te komen. Het internet zou ervoor moeten zorgen dat mensen niet meer in marketingtrucjes zouden trappen", vertelt Aboujaoude.

"Maar marketing is veel geavanceerder geworden en in tegenstelling tot in een stenen winkel kun je online 24 uur per dag shoppen, waardoor de verslaving alleen maar moeilijker te beheersen is." Ook het feit dat we minder contant betalen en steeds vaker onze pinpas of creditcard trekken, heeft er volgens onderzoekers aan bijgedragen dat we makkelijker spenderen. Als we contant betalen, weten we meteen wat iets kost. Met een creditcard is er een tijdkoppeling tussen je aankoop en het moment waarop je merkt dat je minder geld hebt.

Koopverslaving herkennen

Heb je het idee dat jouw koopgedrag jouw leven beïnvloedt? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Lieg je over je aankopen of probeer je aankopen te verbergen?
  • Heb je een voortdurende drang om te gaan shoppen?
  • Voel je je rusteloos en angstig als je niet kan shoppen?
  • Voel je je schuldig over je aankopen?
  • Koop je vaak meer dan je van plan was?
  • Gebruik je winkelen om je beter te voelen?
  • Heb je een geheime pinpas of creditcard om je aankopen mee te doen?

Zo ga je ermee om

Wanneer je op meerdere vragen 'ja' kunt beantwoorden is het verstandig om contact op te nemen met een psycholoog. Daarnaast zijn er al een aantal dingen waar je mee kunt beginnen om een eind te maken aan je koopverslaving. Neem bijvoorbeeld alleen nog maar contant geld mee als je aankopen gaat doen, ga nooit alleen winkelen en vervang je winkelmomenten door een andere (gezonde) gewoonte. Wandel bijvoorbeeld eens een rondje in het park in plaats van in de winkelstraat. Verder is het goed om een lijstje te maken van de dingen die je gekocht hebt. Geef vervolgens elk product een score op basis van hoe noodzakelijk dit item voor je was. Op die manier krijg je inzichtelijker wat je écht nodig hebt, en wat niet.

Lees ook

Jessica: 'Mijn gokverslaving heeft me anderhalf miljoen euro gekost'

Bron | Huffington Post, DokterDokter

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden