Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tips voor een succesvol doktersbezoek

istock-goed.png

 – In samenwerking met Zilveren Kruis

1 op de 5 Nederlanders bereidt zich niet goed voor op een doktersbezoek. Het gevolg: na het gesprek loop je nog steeds rond met vragen. Maar waarom bereiden we ons eigenlijk niet goed voor als we een afspraak hebben met de dokter? Een goede voorbereiding scheelt een hoop. Voor de dokter en voor jezelf!

Veel mensen gaan ervan uit dat de huisarts overal een antwoord op heeft. En gelukkig is dit ook vaak zo. Toch komen mensen soms weer thuis met nog onbeantwoorde vragen. Ook voor artsen is het lastig als patiënten onvoorbereid naar de praktijk komen. Doordat patiënten niet altijd goed kunnen uitleggen waar ze last van hebben, wordt het voor artsen moeilijker om een waardevolle diagnose te stellen.

Zenuwachtig bij de huisarts
Dat overkwam ook Tineke uit Oirschot. Tineke had al maanden last van vage buikklachten. Tineke: ”Op het moment dat ik bij een dokter ben, word ik altijd zenuwachtig. ik bagatelliseer mijn problemen dan, omdat ik bang ben om als een zeur over te komen. De dokter begreep de ernst van mijn kwaal niet en adviseerde mij om het rustig aan te doen. De kwaal werd erger en ik ging een maand later terug. Ik kon niet meer lopen van de pijn. Ik bleek een darmparasiet te hebben. Opgelopen tijdens mijn vakantie in Afrika. Als ik de dokter nu meteen had verteld, dat ik net terug was uit Afrika , had hij meteen in de juiste richting kunnen zoeken en was mij veel ellende gespaard gebleven.”

4 tips voor je doktersbezoek

Een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding is voor beide partijen belangrijk. Denk allereerst goed na over je klachten. Waar heb je precies last van? Wanneer zijn de klachten begonnen? Op welke momenten worden de klachten erger? Denk ook na over de verwachtingen die je van de arts hebt. Het is goed als je daar van tevoren al over nadenkt en dit voor jezelf opschrijft. Om je helpen een goede vragenlijst te maken, klik hier voor wat hulp via de Slimme Vragenlijst.

Geef je bloot
Geef alle relevante informatie. Denk hierbij aan zwangerschappen, aandoeningen die bij jou in de familie voorkomen en het verloop van je menstruatie. Heb je tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld last gehad van een hoge bloeddruk, dan kan dit een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Dergelijke informatie kan de arts helpen om een betere diagnose te stellen of een behandeling voor te schrijven die echt helpt.

Wees niet bang
Aarzel niet als je twijfels hebt of iets onduidelijk is, maar durf te vragen. Bijvoorbeeld of er bij een behandeling of het voorschrijven van een medicijn, rekening wordt gehouden dat je een vrouw bent en hoe oud je bent, of dat er bijwerkingen verwacht kunnen worden. Het kan zijn dat je arts de antwoorden (nog) niet weet, maar juist door het stellen van deze vragen zal hij of zij op zoek gaan naar een antwoord.

Helpende hand
Om je bezoek aan de huisarts voor jezelf en voor de huisarts makkelijker te maken, biedt Zilveren Kruis je de mogelijkheid een handige vragenlijst op te stellen. Deze helpt je om goed voorbereid naar je afspraak te gaan. Deze vragenlijst is niet alleen handig voor jezelf, maar kan ook fijn zijn als je zieke moeder of je zoon of dochter naar de huisarts moet. Klik hier voor het creëren van je slimme vragenlijst ter voorbereiding op je doktersbezoek.

 Stap voorbereid de dokterskamer binnen, zodat je met een goed gevoel weer naar huis kunt. 


Ook interessant