Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van tranende ogen? Vijf tips om er iets tegen te doen

last-van-een-ontstoken-oog-dit-huismiddel-kan-helpen.jpg

Biggelen de tranen vooral ’s ochtends over je wangen – en is dat niet door verdriet, maar door de wind en kou? Irritant, maar gelukkig valt er iets tegen te doen. 

Je hoeft je er in elk geval geen zorgen om te maken: dat je ogen beginnen te tranen, betekent alleen maar dat ze zichzelf goed beschermen tegen uitdroging en bacteriën. Maar het is natuurlijk niet echt leuk om met uitgelopen mascara op je werk te verschijnen en uit te moeten leggen dat je héus niet aan het huilen bent. Doe daarom je voordeel met deze vijf tips.

1. Draag een (zonne)bril.

Als je een bril hebt, is het een goed idee om die ook buiten op te zetten. Dat beschermt je ogen namelijk deels tegen de wind. Heb je geen bril? Zet dan desnoods even een nepbril op of, als de zon schijnt, gewoon een zonnebril.

2. Breng oogdruppels aan.

Als de oorzaak van je tranen droge of vermoeide ogen zijn, kunnen oogdruppels je ogen kalmeren en verfrissen. Water bestrijden met water, dus. Oogdruppels kun je bij iedere drogist halen.

3. Gebruik hypoallergene oogmake-up.

Misschien ligt de oorzaak wel bij je oogmake-up. Probeer eens een tijdje hypoallergene make-up en kijk of dat helpt. Hypoallergeen betekent dat een product minder allergenen bevat en dus ook minder kans geeft op een allergische reactie.

4. Breng geen make-up onder je ogen aan.

Voorzie jij je onderste wimpers ook altijd van een likje mascara en je onderste ooglid van een lijntje oogpotlood? Misschien kun je dat, zolang je ogen blijven tranen, beter niet doen: de kliertjes in je waterlijn gaan namelijk tranen als er olie, vuil of dus make-up in je oog terechtkomt.

5. Ga naar de huis- of oogarts.

Helpen bovenstaande tips niet en blijven je ogen maar tranen? Dan kan het geen kwaad om eens langs je huisarts te gaan. Die kan je eventueel doorsturen naar de oogarts. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat er een vernauwing of verstopping zit in je traanwegen. Daar kan met een kleine ingreep iets aan gedaan worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Oogfonds, Very Well Health, &C
Beeld | iStock

Ook interessant