Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je éigenlijk een doekje moet gebruiken bij het dichtdraaien van de kraan

kraan-dichtdraaien-met-doekje.jpg

Sinds de coronapandemie wassen we onze handen kapot. Minimaal twintig seconden, water en zeep gebruiken en niet de vingertoppen en duimen vergeten: we kunnen de regels inmiddels dromen. Toch? Blijkbaar niet helemaal, want er is één belangrijke stap die we vaak vergeten, waardoor we eigenlijk weer opnieuw kunnen beginnen. De fout? Het dichtdraaien van de kraan zou je eigenlijk met een doekje moeten doen. 

Nederlanders wassen hun handen door de coronapandemie gemiddeld negen keer per dag, wat net iets vaker is dan voorheen, maar we maken het nog te vaak niet goed af. 

Effectief handen wassen? Gebruik dan een doekje voor het dichtdraaien van de kraan

Dat we uitleg en regels moesten krijgen over handen wassen, dat toont wel aan hoe weinig we dit deden voor de pandemie. Bij veel mensen zit veelvuldig en grondig handen wassen inmiddels wel in het systeem, maar volgens deskundige infectiepreventie Charlotte Michels is er nog wel ruimte voor verbetering. Je handen zijn namelijk de belangrijkste overdragers van micro-organismen, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Aan het AD legt Michels uit dat je van veel van die micro-organismen geen last hebt, maar dat er soms wel ziekteverwekkers tussen kunnen zitten. Daarom is het goed om je handen te wassen na elk toiletbezoek, voor het koken, voor het eten en als je iets vies hebt aangeraakt.

Hoewel veel mensen hun handen op deze moment wel wassen, gaat er nadat grondig poetsen vaak nog iets mis: driekwart van de mensen gebruikt na het wassen namelijk geen doekje voor het dichtdraaien van de kraan, maar de blote handen. Dit terwijl de kraan volgens Michels een belangrijke bron van infectie is. Iedereen draait immers met vieze handen de kraan open. Daarnaast zijn kranen warmer en vochtiger, wat de ideale omstandigheden zijn voor de groei van bacteriën. Gebruik daarom altijd een schone, papieren (wegwerp) doek. 

Lees ook:
Droge handen door al dat handen wassen? Dit kun je eraan doen

Handen goed drogen 

Volgens Michels is het ook belangrijk om de handen na het wassen altijd goed te drogen. De kans op een restbesmetting als je handen niet goed droog zijn, is namelijk groter. Ook daarvoor kun je het beste schone, papieren (wegwerp) doekjes gebruiken. Volgens Michels zijn vooral katoenen handdoekjes uit den boze, omdat bacteriën hier verder op door kunnen groeien. Hierdoor maak je je schoongewassen handen dus opnieuw vuil en kun je wederom opnieuw beginnen. 

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant