Middagdutjes gezondheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Doe je vaak een middagdutje? Dit zegt het over je gezondheid

Sommige mensen zweren erbij: overdag een uiltje knappen. Een middagdutje klinkt onschuldig, maar als je ze regelmatig doet, kan het volgens onderzoekers een signaal zijn van déze gezondheidsproblemen.

Onderzoekers analyseerden een Britse database met medische gegevens van ruim 358.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar. Wat blijkt? Er bestaat een verband tussen regelmatig dutten en de kans op een hoge bloeddruk of – op de lange termijn - een beroerte.

Middagdutjes vergroten kans op hoge bloeddruk

Voor de analyse werd alleen gekeken naar de medische gegevens van mensen die voorafgaand aan het onderzoek geen hoge bloeddruk of beroerte hadden gehad. Het onderzoek toont aan dat vooral mannen die roken, dagelijks alcohol drinken en last hebben van slapeloosheid en snurken regelmatig dutjes doen. Ook vonden ze een verband tussen middagdutjes en de genetische aanleg voor een hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekers hebben mensen die regelmatig dutten 12 procent meer kans op een hoge bloeddruk dan mensen die dat nooit of heel weinig doen. Het risico dat zij uiteindelijk een beroerte krijgen, is 24 procent. Ook het plotseling toenemen van de hoeveelheid middagdutjes vergroot de kans op een verhoogde bloeddruk.

Gezondheidsproblemen door slechte nachtrust

Middagdutjes zijn niet altijd de boosdoener. “Een dutje is van zichzelf niet schadelijk. Veel mensen dutten regelmatig, omdat ze ’s nachts niet goed slapen,” vertelt klinisch psycholoog en slaapexpert Michael Grandner, die niet betrokken is bij het onderzoek. “Een slechte nachtrust hangt samen met een slechtere gezondheid, en alleen een dutje is niet genoeg om dat op te lossen.” Kortom: een slechte nachtrust kan leiden tot gezondheidsproblemen én een toename van het aantal dutjes. De analyse sluit aan bij eerdere onderzoeken naar het verband tussen middagdutjes en een hoge bloeddruk. Om de link tussen je slaappatroon, middagdutjes en hart- en vaatziekten beter te verklaren, is meer onderzoek nodig.

Bron | Science Alert

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden