null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Dít zijn vaak de eerste symptomen van multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel die voor veel uiteenlopende klachten kan zorgen. Hoewel de ziekte in een later stadium varieert, komen de eerste symptomen van MS vaak wel overeen.

We zetten ze voor je op een rij.

Multiple sclerose

Een letterlijke vertaling van MS is dat er op meerdere (multiple) plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg littekens (sclerose) zijn ontstaan. Die littekens zijn het gevolg van ontstekingen in de isolerende laag rondom de zenuwcellen. Daardoor komen zenuwen bloot te liggen, en worden signalen van en naar de hersenen minder goed of zelfs helemaal niet meer doorgegeven.

Tot welke klachten dit precies leidt, ligt aan welke zenuwen beschadigd zijn door de ziekte. MS is een onvoorspelbare, chronische ziekte waar nog geen behandeling voor is. Vaak gaan de klachten na de diagnose niet meer volledig weg, maar kunnen ze in perioden erger en juist minder erg zijn.

Lees ook:

Maarten (41): ‘Ik heb wel MS, maar ik bén geen MS’

Eerste symptomen MS

Hoewel het ziekteverloop per persoon dus kan variëren, komen de eerste symptomen van MS vaak wel overeen. Niet iedereen met MS heeft echter alle acht onderstaande klachten en ook de ernst van de symptomen kan variëren.

1. Zwakke of stijve spieren

Een van de eerste symptomen die mensen met MS vaak opmerken, is dat hun spieren veranderen. In sommige gevallen geven mensen aan last te hebben van zwakkere spieren, voornamelijk in één van hun benen. Ook een moe gevoel in de heup of ‘zware benen’ komen veel voor.

Anderen geven juist aan dat hun spieren een stuk stijver geworden zijn in de tijd oplopend naar de diagnose, waardoor zij bijvoorbeeld meer moeite hebben met opstaan of lopen.

2. Pijn en spasmen

Ook zenuwpijn is vaak een vroeg symptoom van MS. Deze ontstaat door de slecht communicerende zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg, waardoor pijnprikkels verkeerd doorkomen. Ook kan de ziekte zorgen voor onvrijwillige spierspasmen, waarbij de (vaak verzwakte) spieren ineens bewegingen maken.

3. Veranderingen in zicht

Omdat MS alle zenuwen kan aantasten, kan ook het zicht aanzienlijk veranderen of afnemen. Ook dit symptoom openbaart zich vaak vroeg in de ziekte: meer dan een derde van de MS-patiënten heeft dit symptoom al wanneer zij de diagnose krijgen. Vaak gaan mensen slechter zien, soms met één oog en soms met beide ogen. Ook dubbel of wazig zien komt voor. Je zicht helemaal verliezen is vaak maar zeldzaam bij MS.

4. Tintelingen en een verdoofd gevoel

Een andere klacht die bij de eerste symptomen van bijna alle mensen MS hoort, zijn tintelingen en een verdoofd gevoel in bepaalde lichaamsdelen. Vaak begint dit in de voeten, handen of het gezicht, maar in principe kan het in het hele lichaam voorkomen. Deze klachten ontstaan omdat de zenuwen niet meer helemaal goed communiceren met de hersenen, waardoor er verkeerde signalen gestuurd worden.

5. Extreme vermoeidheid

Ook extreme vermoeidheid mag niet missen in deze lijst. Een symptoom dat vaak vroeg in de ziekte opkomt, is dat iemand opeens heel erg en vooral heel lang moe is. Een nachtje goed slapen kan de vermoeidheid niet oplossen: mensen met beginnende en onbehandelde MS zijn vaak echt uitgeput.

Lees ook:

Vaak vermoeid? En nog 6 signalen dat je misschien fibromyalgie hebt

6. Duizeligheid of problemen met balans

Door de verzwakking van spieren, de spierspasmen en de stijfheid kan ook duizeligheid vaak optreden bij mensen met MS. Ook vallen ze vaker, doordat ze sneller uit balans zijn en meer moeite hebben met coördinatie. Deze klachten ontstaan omdat de samenwerkingen in de kleine hersenen minder soepel verlopen, en juist dat gedeelte van het brein zorgt dat meerdere spieren tegelijk gebruikt kunnen worden.

7. Blaasproblemen

Ongeveer 80 procent van de mensen met MS krijgt last van blaasproblemen; soms hoort dat bij de eerste symptomen van de aandoening. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan steeds vaker moeten plassen, incontinentie of een constante aandrang om te plassen. In eerste instantie zijn deze klachten vaak mild, maar in een later stadium van de ziekte kan het tot vervelende problemen leiden.

8. Cognitieve problemen

Ongeveer de helft van de mensen met MS ontwikkelt ook een probleem met hun cognitieve functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geheugenproblemen, concentratieproblemen of moeite met het organiseren van taken. Ook emotionele gezondheidsproblemen, zoals depressie of angststoornissen, komen voor. Vaak wordt er bij deze symptomen niet meteen gedacht aan MS, terwijl het wél de eerste tekenen zouden kunnen zijn.

Bron | Healthline, MS Vereniging, Leven met MS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden