Margriet logo
null Beeld

Dít zijn vaak de eerste symptomen van een versleten heup

Een versleten heup is een veel voorkomende kwaal waar vooral ouderen vaak mee te maken krijgen. Door artrose is het kraakbeen rondom het heupgewricht dan zo ver aangetast dat het voor klachten zorgt. Maar wat zijn de eerste symptomen van zo’n versleten heup?

We zetten ze voor je op een rij.

Versleten heup

We spreken van een versleten heup wanneer de kwaliteit van het kraakbeen in grote mate afgenomen is. Dit komt door artrose, een reumavorm die ervoor zorgt dat het kraakbeen dunner, zachter en brokkelig is. Ook het gewricht zelf en de slijmvliezen in het gewricht kunnen in kwaliteit afnemen, waardoor het minder goed functioneert. In principe zit er in kraakbeen geen zenuwen waardoor de afname hiervan niet pijnlijk is. Maar omdat het gebrek aan kraakbeen wel andere zenuwen kan blootleggen, ontstaan de klachten.

Meestal ontstaat artrose door ouderdom, maar soms kan ook een ongeluk of ontsteking (zoals bij reumatoïde artritis) de boosdoener zijn. Dit zorgt dan voor de afname van het kraakbeen, waardoor het heupgewricht eerder versleten is.

Oorzaken

Vaak ontstaat een versleten heup dus door ouderdom, maar er zijn ook een aantal andere oorzaken die de kans op artrose in de heup vergroten of het proces versnellen. Zo speelt erfelijkheid een rol en hebben vrouwen een grotere kans op heupslijtage dan mannen. Ook mensen die de gewrichten zwaar belasten hebben meer kans op een versleten heup, net als mensen met overgewicht. Als je op eerdere leeftijd een breuk hebt gehad in je heupgewricht of je heup uit de kom hebt gehad, neemt de kans op ernstige slijtage ook toe.

Lees ook:
Vier tips die ervoor zorgen dat ook je brein gezond oud wordt

Eerste symptomen versleten heup

Een versleten heup kan voor verschillende klachten zorgen, die uiteenlopen van mild tot zeer pijnlijk. Vaak ontstaan de klachten geleidelijk en worden ze – vooral zonder behandeling – steeds iets erger. Eerste symptomen van een versleten heup zijn vaak de volgende:

  • Stijfheid, vooral bij het opstaan uit een bed of stoel
  • Pijn bij het traplopen, vooral in de ochtend
  • Kraken van het heupgewricht
  • Moeite en pijn bij bukken en hurken, bijvoorbeeld om de veters te strikken
  • Pijn in de lies en/of bil, wat kan uitstralen naar bovenbeen en knie

De symptomen van een versleten heup breiden zich vaak steeds verder uit, waarna onder andere deze klachten kunnen ontstaan:

  • Moeite met bewegen van de heup
  • Verlies van spierkracht, vooral in het bovenbeen
  • Minder belastbaarheid; door het been zakken
  • Nachtelijke pijnen, waardoor de nachtrust verstoord raakt
  • Warm aanvoelen van de heup, bijvoorbeeld door een ontsteking

Behandeling

Als je (de symptomen van) een versleten heup hebt, zal de dokter in eerste instantie aanraden om pijnstillers te nemen wanneer dat nodig is. Mensen met overgewicht zal waarschijnlijk aangeraden worden om af te vallen, omdat dit de slijtage verergert. Ook is de kans groot dat je naar een fysiotherapeut gestuurd wordt, om te leren op de juiste manier te bewegen. Bewegen is heel belangrijk bij een versleten heup: daardoor wordt de stijfheid beperkt. Daarnaast kan de fysio je helpen de kracht en stabiliteit van de heup te vergroten, waardoor pijnklachten vaak verminderen.

Bij ernstige pijnklachten of een zeer beperkte mogelijkheid tot bewegen door de symptomen van een versleten heup, kan soms een operatie nodig zijn. Daarbij wordt je versleten heupgewricht vervangen door een kunstheup. Hoewel dat klinkt als een intensieve operatie, slaagt de operatie in 95 procent van de gevallen en kun je daarna weer voor zo’n tien à vijftien jaar vooruit.

Bron | Volksgezondheidszorg, Antoniusziekenhuis, Reuma Nederland, Thuisarts

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden