null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Dít zijn vaak de eerste symptomen van een burn-out

Hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out? Een vraag die

moeilijker te beantwoorden dan je misschien zou denken, want bij iedereen zijn

de klachten net iets anders. Ook bouwt een burn-out over een langere tijd op;

de eerste symptomen zijn vaak subtiel.

Juist omdat de eerste symptomen van een burn-out vaak niet duidelijk zijn, lopen veel mensen er te lang mee door. En dat kan vervelende, langdurige gevolgen hebben.

Burn-out

In het Engels betekent burn-out letterlijk dat je opgebrand bent, en dit is dan ook hoe de klachten van deze aandoening vaak beschreven worden. Wanneer je een burn-out hebt, ben je emotioneel uitgeput; daardoor heb je weinig tot geen energie en geen motivatie. Zelfs de meest simpele taak kan al voelen als een enorme opgave wanneer je een burn-out hebt. In 2019 waren er in Nederland zo’n 250.000 mensen waarbij een burn-out vastgesteld werd.

Burn-out of overspannen

Maar er zijn veel meer mensen dan die 250.000 die de klachten van een burn-out zullen herkennen. Dat komt omdat ongeveer dezelfde klachten ook voorkomen bij emotionele uitputting of bij mensen die overspannen zijn. Ongeveer een miljoen mensen raken volgens het CBS jaarlijks overspannen. Pas wanneer de klachten langer dan een half jaar aanhouden, je last hebt van moedeloosheid en je beperkt wordt in je dagelijkse leven, wordt er gesproken van een burn-out. Juist daarom is het zo belangrijk om de eerste symptomen van een burn-out te herkennen. Door de klachten al te herkennen als ze in een vroeg stadium zijn, is te voorkomen dat overspanning langdurig wordt en overgaat in een burn-out.

Eerste symptomen van burn-out

De symptomen en klachten van een burn-out verschillen per persoon; er is geen vaste volgorde waarin ze ontstaan en de eerste symptomen zijn ook niet altijd hetzelfde. De aandoening ontstaat geleidelijk, de klachten nemen langzaam toe. Wel zijn er een aantal symptomen die vaak als eerste voorkomen bij een burn-out. Dat zijn de volgende:

  • Je bent steeds vaker oververmoeid, lichamelijk én geestelijk
  • Je slaapt slecht en piekert vooral ‘s nachts veel
  • Er ontstaan geheugen- en concentratieproblemen
  • Je bent prikkelbaar; sneller boos of geïrriteerd
  • Drukte of lawaai storen je ineens heel erg, of zorgen voor overprikkeling
  • Je huilt gemakkelijker dan anders

Ook lichamelijke klachten kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, hartkloppingen en pijn op de borst.

Andere richtlijnen

Deze eerste symptomen wijzen dus nog niet per se op een burn-out. Hoewel ze passen bij het beeld, kunnen ze ook wijzen op overspanning. Zoals eerder beschreven, moeten drie of meer van deze klachten minimaal een half jaar aanhouden voor de diagnose burn-out. Daarnaast zijn er nog twee richtlijnen. De eerste is dat iemand met een burn-out zich machteloos voelt, alsof hij of zij het leven door de problemen niet meer aankan. Als tweede richtlijn geldt dat iemand met een burn-out zijn of haar gewone dagelijkse bezigheden niet meer goed kan blijven doen. Bijvoorbeeld op het werk, thuis, op sociaal niveau of in het verkeer.

Naar de huisarts

Toch is het ook als je alleen de eerste symptomen van een burn-out herkent slim om professionele hulp in te schakelen. Juist door vroeg in te grijpen, kan voorkomen worden dat je dieper in de burn-out komt. Door op tijd rust te nemen, stress te verlagen en goed voor jezelf te zorgen, kan erger voorkomen worden. Veel mensen denken dat de klachten vanzelf over zullen gaan, maar dat is meestal niet het geval. Samen met de huisarts kun je bekijken welke behandeling voor jou nodig is en wie deze kan bieden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts, Zorgwijzer, Volksgezondheidenzorg, PsyNed

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden