Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn vaak de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson

In Nederland leven ongeveer 55.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Hoewel we bij deze hersenaandoening vaak denken aan ouderen, kan iedereen het krijgen. Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op Parkinson?

De symptomen van mensen met de ziekte van Parkinson lopen uiteen, maar toch zijn er vaak wel overeenkomsten te vinden bij de eerste symptomen die zich laten zien.

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. Bij mensen met Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam af, en wordt er niet meer voldoende dopamine aangemaakt. Dopamine is een stof in je hersenen die helpt signalen door te geven naar andere hersencellen. Door een tekort aan dopamine worden signalen in de hersenen dus niet of niet meer goed doorgegeven. Daardoor veranderen onder meer je bewegingen, uiterlijk, spraak en gedrag.

Omdat veel verschillende hersencellen beïnvloed worden door deze stof kunnen de symptomen van Parkinson uiteenlopend zijn. De symptomen zijn in te delen in twee categorieën: motorische en niet-motorische klachten. Onder die eerste vallen bijvoorbeeld trillende handen, stijfheid en moeite met lopen. In de tweede categorie vallen onder andere depressieve gedachten of geheugenstoornissen.

Lees ook:

9 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

Eerste symptomen Parkinson

De symptomen van de ziekte van Parkinson verschillen dus per persoon; het is dan ook niet verrassend dat de eerste signalen van de aandoening niet bij iedereen hetzelfde zijn. De eerste signalen van Parkinson zijn vaak mild en worden niet meteen gelinkt aan een hersenaandoening. Veel mensen beseffen zelfs pas ná de diagnose dat ze al veel langer dan gedacht rondliepen met symptomen die bij Parkinson passen. Toch zijn er wel een aantal punten die bij bijna alle patiënten met deze aandoening overeenkomen.

De volgende symptomen worden vaak in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson gemeld:

  • Slaapveranderingen, waaronder ineens praten in je slaap
  • Een zogenaamde tremor: een lichte trilling in een van de vingers, de hand of soms de kin. Het beven houdt aan in rust en is niet tegen te houden. Wanneer je de hand inspant, neemt het trillen vaak af
  • Stemmingswisselingen
  • Trager wordende bewegingen en moeite met het beginnen en stoppen van een beweging; een slechter reactievermogen
  • Het afnemen van de beweeglijkheid van het lijf. Tijdens het lopen kan een van de armen bijvoorbeeld niet meer meebewegen zoals deze eerder wel deed
  • Spierstijfheid en daardoor pijn
  • Darmklachten, bijvoorbeeld verstopping

Herken je meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hoewel deze symptomen zeker niet altijd op Parkinson hoeven te wijzen, is het wel aan te raden dit te laten onderzoeken door een specialist.

Chronische aandoening

De klachten bij Parkinson beginnen meestal aan één kant van het lichaam. Ook wanneer de ziekte vordert en je aan beide kanten klachten hebt, blijft dit de ‘slechtste’ kant met de meeste klachten. Parkinson is een chronische aandoening en wordt gaandeweg vaak steeds ernstiger. Er bestaat (nog) geen middel om de ziekte van Parkinson te genezen, maar er bestaan wel verschillende behandelingen om de symptomen zo veel mogelijk te beperken. Afhankelijk van welke klachten iemand heeft, kunnen medicijnen ingezet worden maar ook de kunde van zorgverleners zoals fysiotherapeuten en psychologen.

De ziekte van Parkinson is progressief en met verloop van tijd worden de symptomen - ondanks de behandeling - ernstiger. Wanneer meer hersencellen afsterven, ontstaan er meer klachten. Hoe snel dit gaat verschilt per patiënt er per combinatie van klachten, dus het is moeilijk een tijdsverloop van Parkinson te geven.

Bron | ParkinsonNet, Parkinson Fonds, Parkinson's Foundation, Verder met Parkinson

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden