null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn vaak de eerste symptomen van de overgang

Wanneer de overgang voor jou precies begint, is moeilijk te voorspellen. De meeste westerse vrouwen raken tussen hun veertigste en zestigste in de overgang; de gemiddelde vrouw in ons land is 51. Maar hoe weet je dat het zover is? We zetten de meest voorkomende eerste symptomen van de overgang op een rij.

Meestal krijg je niet alle symptomen tegelijk; de overgang is vaak een geleidelijk proces.

Eerste symptomen overgang

De overgang duurt gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar, dus de kans is groot dat je niet ál deze symptomen tegelijk krijgt. Daarom is het ook niet altijd duidelijk wanneer de overgang van start gegaan is - pas achteraf besef je dat. Je gaat vaak door verschillende fasen met variërende symptomen. Deze eerste symptomen van de overgang zijn meestal onderdeel van de premenopauze, de periode vóór je laatste menstruatie.

Veranderingen in menstruatie

Het eerste dat de meeste vrouwen merken van de overgang, is een verandering in het menstruatiepatroon. In eerste instantie komen je menstruaties vaak een periode korter na elkaar en worden ze heftiger. Werd je eerder altijd netjes elke maand ongesteld, dan kan het zomaar zijn dat er nu ineens maar twee à drie weken tussen je menstruaties zit.

Vervolgens kan het een paar maanden later ineens compleet omslaan, en kun je lichtere menstruaties krijgen die maar eens in de twee of drie maanden komen. Die pauze tussen menstruaties wordt steeds langer, waarna ze helemaal wegblijven. Wanneer je een jaar niet ongesteld geweest bent, ben je officieel in de menopauze.

Stemmingswisselingen

Ook op je gemoedstoestand en stemming kan de overgang flink wat effect hebben. Een vervelende verandering voor zowel jou als je omgeving. In de eerste periode van de overgang uit zich dit vooral in stemmingswisselingen. Een huilbui zonder duidelijke reden, eens flink uitvallen tegen je partner of ineens de slappe lach: tijdens de overgang kun je er maar weinig tegen doen. Een soort PMS on steroids, voor sommige vrouwen. Ook depressieve gevoelens of symptomen van een burn-out kunnen soms voorkomen tijdens de overgang.

Lees ook:

Vier voedingsadviezen die je kunnen helpen tijdens de overgang

Opvliegers

Plotseling krijg je een warm gevoel, een zweetaanval en een rood gezicht: een opvlieger. Ze zijn een bekend en veelvoorkomend symptoom van de overgang en dat is niet voor niets: acht op de tien vrouwen blijkt last van te hebben van opvliegers. Het is een van de eerste symptomen van de overgang voor veel vrouwen. Niet iedereen heeft er evenveel last van. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere hebben ze wel tien tot twintig keer per dag. Meestal duurt een opvlieger een paar seconden tot minuten, maar het kan ook wel een kwartier aanhouden.

Nachtelijk transpireren

Ook kun je ’s nachts ineens badend in het zweet wakker worden; nachtelijk transpireren komt namelijk ook veel voor. Eigenlijk heb je dan ’s nachts vooral last van heel heftige opvliegers die zich uiten in extra zweten. Nachtelijk transpireren kan vervelende gevolgen hebben, zoals slapeloosheid, gebroken nachten en huidirritatie.

Als naast het nachtelijk zweten geen andere klachten hebt, is het verstandig om bij de dokter langs te gaan. Het kan namelijk ook een teken zijn van een infectie of een andere aandoening, denk bijvoorbeeld aan diabetes of slaapapneu.

Vaginale klachten

De vagina maakt ook verschillende veranderingen door rondom de menopauze. De huid en slijmvliezen in en rondom je vagina worden dunner en minder rekbaar. Ook krijgen veel vrouwen last van vaginale droogheid. Die klachten gecombineerd kunnen zorgen voor pijn tijdens seks, maar ook zorgen voor kleine scheurtjes in de vaginawand en ongemakkelijkheid tijdens het zitten of bewegen.

Meer lezen over de overgang?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radboudumc, Thuisarts, Healthline

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden