Dit zijn tekenen van een te hoge ademhaling (en dít kun je eraan doen)
Wanneer je last hebt van een te hoge ademhaling, kan dat erg onprettig en soms ook beangstigend zijn. In dit artikel leggen we je uit waar die hoge ademhaling vandaan kan komen en geven we tips om je ademhaling weer omlaag te krijgen.
Ook vertellen we je op welke klachten je moet letten bij een hoge ademhaling.
Ademhalen en gevoel
Je manier van ademhalen kan veel zeggen over hoe je je voelt. Is je ademhaling bijvoorbeeld rustig, dan is de kans groot dat je je rustig voelt. Maar als je ademhaling erg snel en hoog is, kan het zijn dat je gestresst bent.
Klachten van een hoge ademhaling
Een hoge ademhaling houdt in dat je snel ademt vanuit je borst en niet vanuit je buik. In principe is met een hoge ademhaling niet meteen iets mis. Wanneer je bijvoorbeeld gesport hebt of op een andere manier intensief bezig bent geweest, hoort een hoge ademhaling erbij. Maar wanneer je permanent een hoge borstademhaling hebt kan het zorgen voor verschillende klachten zoals:
- Een benauwd gevoel
- Kortademigheid
- Een hoge bloeddruk
- Hartklachten, zoals hartkloppingen, hartbonzen of steken op de borst
- Duizeligheid
- Misselijkheid, buikpijn of overgeven
- Angst, paniek en stress
- Slaapproblemen en vermoeidheid
Disfunctioneel ademhalen
Permanent hoog ademhalen is een vorm van disfunctioneel ademhalen, wat letterlijk verkeerd ademhalen betekent. Andere vormen van disfunctioneel ademhalen zijn bijvoorbeeld: onregelmatig ademhalen en overmatig zuchten. Ook hierbij kun je last krijgen van de bovenstaande (langdurige) klachten.
Disfunctioneel ademen kan meerdere oorzaken hebben. Vaak ontstaat het door een ander probleem, zoals astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Daarnaast kan het ontstaan door een operatie of een trauma. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts wanneer je je zorgen maakt om je ademhaling. Er kan dan worden gekeken of er iets onderliggends aan de hand is.
Van een hoge naar een lage ademhaling
Wanneer je last hebt van de bovenstaande klachten is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je hoge ademhaling weer omlaag te krijgen. Het vergt wel wat oefening, omdat het aanpassen vaak niet binnen een dag gelukt is.
Bewustwording
De eerste stap naar een lage ademhaling heb je al gezet: je bent je bewust van je hoge ademhaling en wil deze omzetten naar een lage ademhaling. Maar ademen gaat natuurlijk automatisch en daarom is het belangrijk om je er bewust van te blijven. Zet daarom elk uur een wekker om je ademhaling te controleren. Ook kun je een vast check-moment inplannen tijdens een dagelijkse bezigheid. Bijvoorbeeld bij elke kop koffie of wanneer je gaat tandenpoetsen.
Ademhalingsoefeningen
Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen om je ademhaling omlaag te krijgen. De volgende oefening focust zich op een buikademhaling: Kies eerst een fijne positie, het maakt daarbij niet uit of je zit, staat of ligt. Leg daarna een hand op je buik en je andere hand op je borst en haal diep adem. Je zult merken dat je longen zich vullen met lucht en dat je buik naar buiten uitzet. Adem daarna rustig uit door je neus en je buik zal langzaam terug naar binnen gaan. Houdt dit zes tot tien keer per minuut vol en je zult zien dat je ademhaling een stuk rustiger zal zijn.
Probeer deze tips eens uit en voel of je ademhaling omlaag gaat. Vertrouw je je ademhaling niet en ben je bang dat er iets anders aan de hand is? Bespreek dan met je huisarts wat hij of zij voor je kan betekenen.