null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de voordelen van een wandeling maken in je eentje

We zijn het afgelopen jaar massaal aan de wandel gegaan. Wandelen kan natuurlijk met gezelschap, maar wist je dat er heel veel voordelen aan zitten om een wandeling in je eentje te maken?

We delen vijf redenen waarom een wandeling in je eentje maken wonderen doet voor jezelf.

Bepaal je eigen tempo en route

Niets is zo fijn om geen rekening te hoeven houden met het tempo van anderen. Hierdoor kun je echt je eigen plan trekken tijdens een wandeling. Dit is handig als je bijvoorbeeld de route van je wandeling wilt aanpassen of toch nog een extra ommetje wilt maken. Neem zelf de controle en probeer eens een nieuwe route uit. Zo ontdek je allemaal nieuwe plekken voor jezelf, waardoor je nieuwe prikkels krijgt.

Aandacht voor je omgeving

Als je in je eentje een wandeling maakt, ben je je veel meer bewust van wat er in de omgeving gebeurt. Je ziet én hoort veel meer: van het ritselen van blaadjes, een poes die een stukje met je meewandelt en vogels in de bomen. Doordat je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt, lijkt zélfs je standaard route iedere keer weer anders.

Ontstressen

Veel mensen vinden het moeilijk om écht te ontstressen. Toch is het echt een wandeling die je de rust kan geven die je zoekt, omdat je endorfine aanmaakt. Dit gelukshormoon heeft een antidepressieve werking en stimuleert je mentale gezondheid, gevoeligheid voor stress en pijn én geeft je een euforisch gevoel. Een wandeling is dus ook echt goed voor je hoofd.

Lees ook

Dít is het beste moment van de dag om te wandelen

Muziek in je oren

Onderweg kun je gemakkelijk oortjes indoen en naar je favoriete muziek luisteren. Een voordeel aan alleen wandelen is natuurlijk dat je je helemaal kan afzonderen en echt kunt ontspannen. Vind je het lastig om alleen te wandelen? Kies dan een leuke podcast uit. Deze manier van afleiding zorgt voor een lagere hartslag en werkt tegen eenzaamheid.

Je bent socialer

Als je alleen wandelt, ben je veel sneller geneigd om mensen die je tegenkomt even te groeten. Je bent dus veel socialer dan wanneer je met iemand anders wandelt. Vaak is het zo dat wanneer je met een ander wandelt, je zo in een bubbel zit dat andere mensen je niet eens opmerken. Een simpele begroeting tijdens een wandeling is heel erg fijn. Probeer het maar eens tijdens je volgende wandeling in je eentje.

Bron | Wandel.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden