null Beeld

Dit zijn de vijf meest gehoorde oorklachten (en dit kun je er aan doen)

Jeuk, overmatig oorsmeer, piepen en verstopt gevoel: wat is het toch vervelend als je last hebt van je oren. Uit het Nationaal Ooronderzoek van A. Vogel blijkt: je bent niet de enige. Een overzicht van de vijf meest gehoorde oorklachten onder vrouwen en wat je er aan kunt doen.

Margriet in samenwerking met A.Vogel

Jeuk

De meest genoemde oorklacht is jeuk, zo blijkt uit het antwoord van deelnemers aan het Nationaal Ooronderzoek van A. Vogel. Bijna een derde van alle ondervraagden (29 procent) heeft daar wel eens last van. Die jeuk kan verschillende oorzaken hebben, van het gebruik van oordopjes en gehoortoestellen tot een allergische reactie of een droge huid. In dit artikel lees je veel over de mogelijk oorzaken.

Jeuk kan gekmakend zijn. Volgens hetzelfde onderzoek blijkt dan ook dat we vindingrijk zijn in onze pogingen om er vanaf te komen. We gebruiken hiervoor een brillenpootje, wattenstaafje of de achterkant van een potlood. Maar aan te raden is dat niet. Net als met je vingers in je oren peuteren of krabben. Meestal zorgt dat er juist voor dat je niet meer kunt stoppen met krabben en de jeuk of irritatie alleen maar erger wordt. Onze tip? Ga nooit in je oren met iets wat kleiner is dan het puntje van je pink. Je loop het risico dat je je gehoorgang beschadigt als je kleine scherpe voorwerpen gebruikt.

Eigenlijk is het ’t best om niets te doen aan jeuk in je oor. Niet krabben, niet pulken. Je kunt een verzorgingsproduct gebruiken dat hier speciaal voor is gemaakt, zoals Oorspray Jeuk* van A.Vogel. Die verzacht en kalmeert de droge huid in de gehoorgang. Deze spray op basis van olie verlicht de kriebel.

Is de jeuk zo hevig dat je het krabben en pulken niet kunt laten? Ga in zo’n geval naar de huisarts. Als het nodig is, kan hij of zij de gehoorgang voorzichtig reinigen.

Overmatig oorsmeer

Ook overmatig oorsmeer of een oorsmeerprop is een veel gehoorde oorklacht. Zo’n 27 procent van de ondervraagde vrouwen heeft er last van. Eigenlijk is oorsmeer heel nuttig. Het is een soort natuurlijk reinigingsmechanisme dat ongewenste indringers, zoals stof en vuil, naar buiten afvoert. Daarnaast beschermt het de dunne, kwetsbare huid. Soms is er zo veel oorsmeer aanwezig dat het zich ophoopt tot een prop. Hoe dat komt, lees je hier.

Bij overmatig oorsmeer is A.Vogel Oorspray Oorsmeer* fijn om in huis te hebben. De spray maakt oorsmeer zacht, waardoor de natuurlijke afvoer wordt bevorderd.

Bij regelmatig gebruik gaat het de vorming van oor- smeerproppen tegen.

Een piep in het oor

Veel van de ondervraagden ervaren geregeld een piep in hun oor. Hoe je dit behandelt, is afhankelijk van de oorzaak. Zo kan een verstopte buis van Eustachius de boosdoener zijn (bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, infectie of door een oorsmeerprop). Maar als je de piep vaker of continu hoort, kan er ook sprake zijn van oorsuizen (tinnitus), zie verderop in dit artikel.

Een verstopt gevoel

Hoor je minder goed dan voorheen? Heb je last van veel oorsmeer in je oren? Heb je het gevoel dat je oren verstopt zitten? Mogelijk zitten ze dicht door overmatig oorsmeer. Soms is de balans tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoord. Hier lees je meer over de symptomen van verstopte oren door oorsmeer.

Oorsuizen

Ervaar je weleens een piep (of ander geluid) dat er niet echt is? Dan zou je zomaar oorsuizen (tinnitus) kunnen hebben.

Nieuwsgierig naar alle uitkomsten van het Nationaal Ooronderzoek van A. Vogel? Ga naar avogel.nl/overjeoren. Hier lees je ook hoe de oorsprays van A.Vogel jeuk en overmatig oorsmeer helpen verlichten.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG-nummer: 11-0318-0389

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden