null Beeld

Dít zijn de vijf meest bizarre aandoeningen ter wereld

Voel jij je zielig en diep ellendig als je met een griepje in bed ligt? Dan biedt het misschien troost dat, op hetzelfde moment, nog duizenden anderen in bed liggen met dezelfde klachten. Daarnaast mag je blij zijn dat jouw klachten niet tot het lijstje met gekste aandoeningen ter wereld behoren. Er zijn namelijk een aantal kwalen, die op z’n zachtst gezegd, opvallend te noemen zijn.

Vreemde smaak

Mensen die aan de eetstoornis pica lijden, hebben een onweerstaanbare honger naar niet-eetbare dingen. Het grote verschil met andere eetstoornissen, zoals bijvoorbeeld anorexia, is dat het bij pica niet draait om gewichtsverlies. De oorzaken van de ziekte zijn vooralsnog onbekend. Omdat patiënten niet verteerbare dingen, zoals: schuursponsjes, stenen en batterijen eten, kan deze ziekte grote schade aanrichten in het spijsverteringskanaal. Met behulp van psychotherapie kunnen de symptomen van deze ziekte verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Wandelend lijk

Het Syndroom van Cotard wordt, in de Engelse volksmond, ook wel het Walking Corpse (wandelend lijk) Syndrome genoemd. Mensen met deze psychische aandoening denken namelijk dat ze zijn overleden, hun ziel verloren zijn, geen bloed meer hebben of belangrijke organen zijn kwijtgeraakt. Deze aandoening is vaak het gevolg van een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeluk of schizofrenie.

Alice in Wonderland

De aandoening Micropsia, wordt ook wel het Alice in Wonderland-syndroom genoemd. Patiënten die hieraan lijden zien objecten bij vlagen ineens veel kleiner dan ze werkelijk zijn. Dit komt doordat de hersenen, het beeld dat via de ogen binnenkomt, verkeerd vertalen. Dit gebeurt voornamelijk bij slecht zicht (bijvoorbeeld wanneer het donker is) of tijdens een migraine-aanval. De aandoening komt vooral voor bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Micropsia beïnvloedt ook het doorgeven van andere signalen naar de hersenen, zoals geluiden en aanrakingen.

Rotte vis

De genetische stofwisselingsziekte Trimethylaminuria is misschien nog wel de meest vervelende uit dit rijtje. Patiënten met deze aandoening hebben namelijk een hele nare lichaamsgeur die wordt vergeleken met rotte vis. "De aandoening wordt veroorzaakt door slechte genen, niet door slechte hygiëne”, legt Professor Elizabeth Shephard van de Universiteit van Londen uit. “Een defect gen zorgt ervoor dat er te weinig proteïne wordt geproduceerd, waardoor de schadelijke stof trimethylamine zich ophoopt in het lichaam. Omdat het lichaam te weinig proteïne heeft om dit af te breken, ontstaat er een karakteristieke vislucht.” Een lage dosis antibiotica en een aangepast voedingspatroon helpen om de lucht te reduceren, maar een volledige behandeling is nog niet gevonden.

Onderhuidse kriebel

Mensen die last hebben van de Ziekte van Morgellon hebben, naast gewrichtspijn en vermoeidheid, vooral veel last van (ingebeelde) jeuk. Patiënten hebben het gevoel dat er beestjes of ‘vezels’ onder hun huid zitten, die proberen er uit te komen. Door het overmatig krabben ontstaan huidzweren. Onderzoekers staan echter voor een raadsel, omdat de jeuk niet wetenschappelijk te verklaren is. De Ziekte van Morgellons wordt daarom, in de medische wereld, gezien als een vorm van parasietenwaan, waarbij de jeuk wordt beschreven als fantoompijn.

Lees ook

Feit of fabel: koffie voorkomt ziektes

Bron| PsyQ, Vice, Mens & Gezondheid

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden