Dit zijn de vervelende bijwerkingen als je te veel gember eet of drinkt Beeld Getty Images/500px
Beeld Getty Images/500px

Dit zijn de vervelende bijwerkingen als je te veel gember eet of drinkt

Gember in thee of in smoothies, in een lekkere curry of in een wokgerecht: wij zijn groot fan van deze smaakmaker. Er wordt vaak gesproken over hoe gezond gember is, maar wist je dat je er ook mee moet oppassen? Te veel gember kan namelijk vervelende bijwerkingen hebben.

Gelukkig kun je best veel gember gebruiken voordat je last krijgt van deze bijwerkingen, namelijk vier gram. Dat is heel wat kopjes gemberthee per dag.

Gezondheidsvoordelen

We hebben het al vaker gehad over de voordelen van gember. Naast dat het natuurlijk hartstikke lekker is, kan een kopje gemberthee je bijvoorbeeld kalmeren én helpen bij het afvallen. Ook helpt gemberwortel om je spijsvertering en immuunsysteem een boost te geven, en schijnt het een ontstekingsremmende werking te hebben. Gember links laten liggen hoef je dus zéker niet, maar je blijkt wel te moeten oppassen met de hoeveelheid die je ervan nuttigt. Te veel gember kan namelijk voor vervelende bijwerkingen zorgen.

Maag- en darmklachten

Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten. Ook zeggen sommigen dat ze bij een grotere hoeveelheid gember klachten krijgen, zoals: brandend maagzuur, diarree en winderigheid. Hoewel je dus een snellere spijsvertering kunt krijgen van gember, kan té veel gember je spijsvertering juist van slag maken. Een beetje mee oppassen dus.

Verlaagde bloeddruk

Gember kan helpen de bloeddruk te verlagen. Hoewel dat mooi meegenomen is als je een hoge bloeddruk hebt, kan het vervelend zijn als je van nature al aan de lage kant zit. Je kunt dan juist klachten krijgen die passen bij een te lage bloeddruk, zoals duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd en in sommige gevallen flauwvallen.

Bloedverdunner

Ook denken sommige deskundigen dat één van de bijwerkingen van gember is, dat het je bloed dunner maakt, waardoor bloedingen ernstiger kunnen worden. Dit zou komen door het stofje salicylaten, wat ook in aspirine zit. Mensen die al bloedverdunners gebruiken of een stollingsstoornis hebben, moeten daarom extra oppassen met gember. Toch is dit effect nog niet helemaal zeker en zeggen specialisten dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Vier gram per dag

Misschien ben je geschrokken van deze bijwerkingen van gember, maar je hoeft het gelukkig niet direct te laten staan. De meeste van deze bijwerkingen zul je namelijk pas merken als je meer dan vier gram gember per dag eet of drinkt. Dat is meer dan je waarschijnlijk denkt, vooral als je graag gemberthee drinkt. Je kunt namelijk prima zo’n drie á vier koppen van die thee drinken, voor je de bijwerkingen van gember eventueel kan merken. Als je een lage bloeddruk hebt of bloedverdunners slikt, is het verstandig om met een arts of specialist te overleggen voor je veel gember gebruikt.

Bron | Healthline, Livestrong, Bedrock

Ilse van RoekelGetty Images/500px

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden