null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de verschillen tussen gewone trombose en vaccin-trombose

De afgelopen tijd werd er veel gesproken over trombose als mogelijk zeer zeldzame bijwerking bij zowel het AstraZeneca-vaccin als dat van Janssen. Zo werden al meerdere vaccinatiepauzes ingelast en prikken uitgesteld. En daarmee rijst ook de vraag: is er een verschil tussen ‘gewone’ trombose en vaccin-trombose? 

Dit wil je weten over vaccin-trombose.

Verschil tussen vaccin-trombose en gewone trombose

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Dat is het geval bij ‘gewone’ trombose, maar bij de meldingen van de vaccin-trombose bij AstraZeneca en Janssen bleek deze trombose ook samen te gaan met een tekort aan bloedplaatjes. Dit heeft een naam gekregen: Vaccine Induced Trombotic Trombocytopenie (VITT), dat dus betekent: trombose met te weinig bloedplaatjes door het krijgen van een vaccin.

Mogelijk valt het eigen immuunsysteem in dit geval de bloedplaatjes aan, waardoor een tekort ontstaat. Maar de exacte reden waarom de bloedplaatjes bij deze variant van trombose optreden moet nog worden onderzocht.

Vaccin-trombose bij jonge vrouwen

Een ander mogelijk verschil is dat het risico op trombose normaal toeneemt bij mensen vanaf 65 jaar, maar in het geval van vaccin-trombose bleken de meldingen juist te komen van jongere vrouwen. Volgens het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) is het nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken, omdat er een gebrek is aan cijfers.

Zo zijn er bijvoorbeeld veel zorgmedewerkers gevaccineerd, en dat zijn relatief meer (jonge) vrouwen. Het is dus niet zeker of dit echt een aantoonbaar verschil is, of dat de kans op vaccin-trombose bij ouderen even groot is als bij jongere vrouwen.

Lees ook: Déze symptomen kunnen wijzen op trombose

Kleiner risico op vaccin-trombose

Trombose is een veelvoorkomende aandoening. Volgens de Trombosestichting krijgen ieder uur elf mensen trombose. De kans op trombose is daarmee relatief best groot, terwijl de kans op vaccin-trombose een stuk lager ligt. Naar schatting gaat het om 1 op 100.000. Zo zijn er tot nu toe bij het Janssen-vaccin 6 trombosegevallen gemeld op 7 miljoen (!) vaccinaties. Bij AstraZeneca gaat het om 169 gevallen van hersentrombose en 53 meldingen van buiktrombose op een totaal van 34 miljoen prikken.

Daarnaast verhoogt het coronavirus zelf het risico op trombose. Van de coronapatiënten op de intensive care krijgt ongeveer de helft trombose. De kans dat je door het coronavirus trombose krijgt, is daarmee een stuk groter dan de kans op trombose door een vaccin.

Bron | Plus Online

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden