null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de verschillen tussen een depressie bij een man of vrouw

Vrouwen zijn over het algemeen vaker depressief dan mannen. Toch is dit niet helemaal met zekerheid te stellen. Er zit namelijk best wel wat verschil in de symptomen van een depressie bij beide geslachten. Mannen modderen bovendien langer aan, terwijl vrouwen sneller naar de huisarts gaan.

Niet lekker in je vel

Een verbroken relatie, een burn-out of een andere ingrijpende gebeurtenis; wanneer je even niet lekker in je vel zit, kan dit op lange termijn omslaan in een depressie. Maar wat is het eigenlijk? En hoe kan het dat dit ziektebeeld zich bij mannen vaak anders uit dan bij vrouwen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Depressie

Een depressie kan zich uiten in zowel, lichamelijke als psychische klachten. Voorbeelden van die eerste zijn: een leeg gevoel, vermoeidheid, gewichtsverlies of juist gewichtstoename, slaapproblemen, verminderd libido, droge mond, hoofdpijn, benauwdheid, rugpijn, hartkloppingen of duizeligheid. Mentaal uit de neerslachtigheid zich in: huilbuien, somberheid, nergens zin in hebben, suïcidale gedachten, concentratieverlies, gevoelens van waardeloosheid, wanhoop, moeite met beslissingen nemen, schuldgevoelens, gebrek aan zelfvertrouwen, machteloosheid en piekeren. We spreken van een depressie als je meer dan twee weken last hebt van vijf van deze symptomen.

Ontregeling in de hersenen

Een depressie ontstaat in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een verstoring in de balans van bepaalde stoffen zoals, serotonine, noradrenaline en groeifactoren. De verschillende hersenscans laten bovendien zien dat de hersenen er, tijdens een depressie, bij beide geslachten anders uitzien. Uit een Nederlandse studie kwam naar voren dat het stressmechanisme bij depressieve mannen op een andere manier ontregeld is dan bij vrouwen. Daardoor ervaren mannen een depressie vaak anders.

Anders uiten

Het zal je vast niet verbazen dat vrouwen zich vaker emotioneel uiten dan mannen. Dit is echter ook het grote verschil van de ziekte. Vrouwen die depressief zijn, zijn vaak somber en emotioneel. Vaak voelen ze zich ook schuldig, onzeker en huilen ze veel. Mannen praten minder over depressieve gevoelens en zullen ze eerder ontkennen en camoufleren. Een mannelijke depressie is daardoor vaker te herkennen aan heftige woedeaanvallen, agressieve buien en verminderde impulscontrole. Ze erkennen hun eigen probleem niet en zijn geneigd de schuld bij anderen te leggen. Bovendien hebben mannen bij een depressie vaker last van plotselinge angsten en zelfmoordpogingen, dan vrouwen.

Lees ook

Over dit kenmerk van depressie wordt nooit gepraat

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.

Bron| DokterDokter

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden