null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Dít zijn de veelvoorkomende symptomen bij long covid

Wat kun je je het best voorstellen bij long covid? De meeste mensen hoesten niet maanden achter elkaar en hebben ook niet constant koorts, wat de bekende coronasymptomen zijn. In plaats daarvan zorgt long covid vaak voor andere symptomen, die soms levensveranderend kunnen zijn.

De volgende signalen worden het vaakst gemeld door patiënten met langdurige coronaklachten:

1. Extreme vermoeidheid

Een van de meest voorkomende symptomen is extreme, aanhoudende vermoeidheid. Ruim zes op de tien mensen met long covid geeft aan dit na zes maanden nog steeds te ervaren. Het wordt omschreven als vermoeidheid die het hele lichaam aangaat: van spierzwakte tot een slap gevoel.

2. Hersenmist

Uit een analyse van vijftig studies waarin ruim 19.000 mensen met long covid onderzocht worden, blijkt dat één op de vijf mensen hersenmist noemt als één van de symptomen.

3. Slaapproblemen

Uit bovengenoemde analyse blijkt ook dat ongeveer twintig procent van de mensen met langdurige coronaklachten slaapproblemen meldt. In de eerste zes maanden nadat ze ziek worden hebben ze problemen met hun nachtrust ontwikkeld: of dat nu slapeloosheid is, ’s nachts vaker wakker worden of juist niet kunnen opstaan.

4. Langdurig verlies van reukvermogen

Van de mensen die hun reukvermogen verliezen door het coronavirus merkt ongeveer een derde in de eerste twee maanden nog geen verbetering. Sommigen kunnen zelfs na zes maanden nog niet ruiken, al is dat gelukkig een uitzondering.

5. Hartkloppingen

Ook hartkloppingen en een onregelmatige hartslag zijn symptomen die veel genoemd worden, zegt het RIVM. Wat hiervoor precies de reden is, weten experts nog niet. Langdurige coronaklachten ontstaan mogelijk door een te sterke reactie van het immuunsysteem, waarbij dus ook het hart mogelijk betrokken is.

6. Extreme haaruitval

Het is normaal dat je elke dag wat haar verliest. Bij mensen die ernstig ziek zijn door het coronavirus, kan dat echter ineens een stuk ernstiger zijn. Je haarzakjes raken uit balans, waardoor je lichaam ineens veel meer haren kwijtraakt.

7. Aanhoudende spierpijn

In een onderzoek gedaan onder ruim drieduizend long covidpatiënten blijkt dat ongeveer negen op de tien aangeeft in de eerste maand na de infectie klachten als spier- en gewrichtspijn te hebben. Na zeven maanden geeft nog ongeveer de helft van hen aan dat deze klachten nog altijd niet zijn verdwenen.Ook zegt een groot deel van de mensen met long covid dat er verlies aan spierkracht optreedt; vooral omdat ze door de extreme vermoeidheid vaak minder actief (kunnen) zijn. Hierbij wordt fysiotherapie aangeraden.

8. Angststoornissen en stemmingswisselingen

Ten slotte zijn er ook mentale symptomen die worden gelieerd aan long covid. Een derde van de coronapatiënten heeft maanden later nog aantoonbare mentale klachten die zij voor de ziekte niet hadden. Vooral angststoornissen komen veel voor; 17 procent van alle onderzochte patiënten had hier last van. Dat werd gevolgd door problematische stemmingswisselingen, waarmee 14 procent kampt. Voor ongeveer 13 procent van de patiënten geldt dat dit de eerste keer is dat zij een diagnose van een geestelijke aandoening kregen.

Onderzoek

Alleen al in Nederland hebben enkele tienduizenden patiënten te maken met de ernstige gevolgen van corona. Tot nu is er vooral wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het in kaart brengen van de problemen van long covid. Onderzoek naar oorzaak en behandelmethoden wordt nog maar op kleine schaal gedaan, en is veelal afhankelijk van giften of bijeen gesprokkelde potjes. Het Erasmus Mc onderzoekt wat precies de effecten zijn van langdurige covid op de patiënt en de samenleving. Onderzoekers van Amsterdam UMC en UMC Utrecht ontdekten bij twee patiënten met langdurige klachten na een coronavirusinfectie ontstekingen door heel de hersenen. “We willen graag weten waarom mensen zo lang vermoeidheidsverschijnselen en cognitieve klachten houden na een coronavirusinfectie”, stelt Bart van Berckel van Amsterdam UMC. “Dat we door het hele brein nu ontstekingen zien, is opvallend en mogelijk is er een verband tussen long covid en die globale hersenontsteking. Een studie met een groter aantal patiënten brengt hopelijk meer duidelijkheid hierover.”
Bron: Trouw, Volkskrant

Nicole GabriëlsRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden