null Beeld

Dít zijn de symptomen van stille migraine

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn. Toch bestaat er ook een variant waarbij je wél last kunt hebben van migraine, maar geen hoofdpijn hebt. Dit heet stille migraine. Maar hoe herken je dit dan wel? We leggen het je uit.

Heb je vaak last van klachten die passen bij een of meerdere van de onderstaande symptomen van stille migraine? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wat is stille migraine?

Het klinkt misschien gek, maar bij stille migraine heb je migraine zonder hoofdpijn. Bij ‘gewone’ migraine heb je naast hoofdpijn vaak ook last van andere klachten. Bijvoorbeeld aura’s, waarbij je vlekken ziet met verschillende kleuren en vormen. Maar ook misselijkheid en overgevoeligheid voor licht komen vaak bij een migraineaanval kijken. Bij stille migraine heb je wel een of meerdere van dit soort klachten, alleen niet de hoofdpijnaanvallen.

Symptomen van stille migraine

De meest voorkomende symptomen van de ‘klassieke’ vorm van stille migraine zijn:

  • Aurasymptomen (gekke geuren ruiken, vlekken zien, slapheid in je armen, problemen met spraak, tintelend gevoel in je nek of armen en gehoorproblemen)
  • Gevoeligheid voor licht en harde geluiden
  • Gevoeligheid voor geuren
  • Misselijkheid en braken

De visuele auraverschijnselen komen bij deze vorm van migraine het meeste voor. Daarnaast komt dit type migraine vooral voor bij mensen die na hun veertigste last krijgen van migraine.

Lees ook: Vaak last van migraine? Dít zijn de meest voorkomende triggers

Oogmigraine

Naast de klassieke vorm van stille migraine legt neuroloog Cliffor Segil aan Singlecare uit dat oogmigraine ook een vorm van stille migraine is. Deze variant kun je herkennen wanneer je zicht tijdelijk wordt beperkt. Ook hierbij heb je geen last van hoofdpijn, maar kun je wel duizelig worden en vlekken zien.

Hemiplegische migraine

Als laatste bestaat er nog hemiplegische migraine. Ook dit is een vorm van stille migraine. In dit geval kun je tijdelijk beroerte-achtige symptomen krijgen, zoals verlamming of gevoelloosheid aan één kant van je lichaam. Er kunnen ook tintelingen ontstaan in je gezicht of ledematen. Ook bij deze vorm van migraine kun je last krijgen van zichtproblemen. Zo kan een deel van je zicht wegvallen en kun je last hebben van flikkeringen of van lichtflitsen. Hierbij kun je ook tijdelijke spraakproblemen krijgen, zoals praten met een dubbele tong, niet op woorden kunnen komen of wartaal uitkramen. Neem in dit geval altijd contact op met een arts.

Bron | Singlecare, Nederlandse hoofdpijnvereniging, Viata

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden