null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de symptomen van migraine aura

Bij migraine denk waarschijnlijk vooral aan hevige hoofdpijnaanvallen. Toch hoeft er helemaal geen sprake te zijn van hoofdpijn. Je kunt namelijk ook migraine aura hebben, waarbij je juist last hebt van andere symptomen. Ongeveer 25 à 30 procent van alle migrainepatiënten heeft hier last van. Maar wat is dat dan eigenlijk?

Van een vlek voor je ogen tot tintelingen in je vingers: waar moet je op letten bij migraine aura?

Wat is migraine aura?

Bij migraine aura ontstaat er een vlek in je gezichtsveld waardoor je minder goed kunt zien. Deze vlek heeft verschillende kleuren en wordt steeds groter. Zo’n aanval kan 15 tot 60 minuten duren. Ongeveer een derde van de migrainepatiënten heeft last van deze 'aurafase'. Na een migraine aura aanval kan je nog last krijgen van een hoofdpijnaanval, maar dit hoeft niet te gebeuren. Hierdoor kan het dus zijn dat je last hebt van migraine zonder de bekende hoofdpijnklachten.

De symptomen

Migraine aura kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een vlek in één helft van je gezichtsveld, in beide ogen. Deze vlek is ook te zien met één oog dicht. De vlek kan zowel links als rechts in beeld zitten.
  • De vlek heeft allerlei kleuren en is licht.
  • Er kunnen lichtflitsen ontstaan.
  • De vlek groeit geleidelijk van klein naar steeds groter.
  • De randen van vlek flikkeren en hebben de vorm van zaagtanden.
  • De vlek trekt langzaam uit je gezichtsveld.

Daarnaast kun je tijdens een aanval ook moeite hebben om uit je woorden te komen, helemaal niet meer kunnen spreken of niet begrijpen wat er gezegd wordt. Ook kun je tintelingen of gevoelloosheid in je vingers ervaren, dit kan later uitbreiden naar de rest van je lichaam. Vaak heb je hier maar aan één kant van je lichaam last van. Heel zelden kun je te maken hebben met stemmingswisselingen en hallucinaties tijdens een aanval.

Geen hoofdpijn

Sommige migrainepatiënten krijgen na hun aura aanval last van een hoofdpijnaanval. Een aanval zonder hoofdpijn komt vaker voor bij ouderen die vroeger ook migraine hebben gehad. Als migraine aura in de familie zit, dan heb je grotere kans om deze vorm van migraine ook te krijgen.

Lees ook: Waarom komt migraine vaker voor bij vrouwen dan mannen?

Is migraine aura gevaarlijk?

Het kan best eng en behoorlijk vervelend zijn om ineens een groeiende vlek voor je ogen te zien, maar migraine aura is gelukkig niet gevaarlijk. Volgens Thuisarts kan deze vorm van migraine er op de lange termijn wel zorgen voor een licht verhoogde kans op een beroerte. Daarnaast is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen als je migraine aura aanval langer dan een uur duurt, anders verloopt dan je gewend bent of als je ineens vaker last hebt van een aanval.

Migraine behandelen

Voor migraine aura bestaat helaas geen speciale behandeling. Dat komt omdat de aanval vaak al voorbij is tegen de tijd dat medicatie gaat werken. Als je na een aura aanval vaak last krijgt van een hoofdpijnaanval kun je wel medicijnen zoals paracetamol, NSAID of triptaan nemen.

null Beeld

Bron | Thuisarts, LUMC, Libelle.be

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden