null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de symptomen van gordelroos (en dit doe je ertegen)

Last van een brandende, rode uitslag in de vorm van blaasjes? Dan zou het weleens gordelroos kunnen zijn. Dat kan jeuken en vooral behoorlijk pijn doen. Van de symptomen herkennen tot het leed verzachten: dit wil je weten over gordelroos.   

Heb je de waterpokken al eens gehad? Dan draag je het gordelroosvirus bij je.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een virus, ook wel het varicellazostervirus genoemd. Hierdoor kun je ook waterpokken krijgen. Wanneer je de waterpokken achter de rug hebt, blijft het virus achter in je lichaam. Wanneer dit op een later moment opnieuw actief wordt in je lichaam dan kun je last krijgen van gordelroos. Dit komt vooral voor bij mensen met een lagere weerstand en ouderen. Vrouwen hebben hier iets vaker last van dan mannen. Het virus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt is van mens op mens overdraagbaar en daarmee dus ook besmettelijk. Gordelroos zelf is niet overdraagbaar, maar je kunt er anderen wel de waterpokken mee geven.

Symptomen van gordelroos

Gordelroos begint eerst met tintelingen, jeuk en een hevige stekende of brandende pijn aan de huid of zenuwen. Ook kun je last hebben van spierpijn, koorts en hoofdpijn. Na een paar dagen ontstaan er blaasjes op de huid. Deze blaasjes vormen groepjes op het lichaam, meestal rondom de taille of buik als een soort 'gordel'. Vandaar de naam.

De gordelroosblaasjes zijn gevuld met vocht. Na zo’n tien tot veertien dagen drogen deze blaasjes weer op en vormen deze korstjes. Hierna hebben sommige mensen nog steeds last van tintelingen en (zenuw)pijn op de plekken waar de blaasjes hebben gezeten. Vanaf twee dagen voordat je de blaasjes krijgt tot een week hierna ben je besmettelijk, ook via je speeksel.

Lees ook

Één op de zeven Nederlanders heeft chronische jeuk: ‘Het is erger dan pijn’

Wat kun je doen tegen gordelroos?

Gordelroos kan vooral veel pijn doen, maar vaak verloopt de infectie redelijk onschuldig. Het gaat dus vanzelf binnen een paar weken weer weg. Als je op leeftijd bent en ernstigere klachten krijgt, bijvoorbeeld heel hevige pijn of blaasjes rond je ogen, dan kun je contact opnemen met de huisarts. Verder moet het vanzelf genezen. Maar om de pijn te verzachten, kun je de plekken wel luchtig afdekken met wat verbandgaas zodat de huid niet tegen je kleding schuurt, en pijnstillers zoals paracetamol slikken. Ook kan het helpen om zwavelzinkolie op de blaasjes te smeren. Hierdoor drogen de blaasjes sneller in, zodat je minder besmettelijk bent voor je omgeving. Als mensen in je omgeving nog nooit waterpokken hebben gehad, blijf hier dan tijdelijk bij uit de buurt.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RIVM, Thuisarts, Etos

Beeld | iStock

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden