Dít zijn de symptomen van de overgangsklacht atrofische vaginiti Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de symptomen van de overgangsklacht atrofische vaginitis

Opvliegers, nachtzweten, mood swings: over sommige symptomen van de overgang horen we heel veel. Maar andere meer intieme klachten worden een stuk minder besproken, terwijl ze nét zo vervelend kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld weleens van atrofische vaginitis gehoord, een aandoening die ervoor kan zorgen dat seks pijnlijk is?

Zo’n 45 procent van de vrouwen heeft er tijdens en na de overgang last van, zónder te weten dat het een naam heeft.

Atrofische vaginitis

Atrofische vaginitis wordt ook wel vaginale atrofie genoemd. Als je deze aandoening hebt raken de vaginawanden en gebieden daaromheen ontstoken en worden deze droger, dunner en minder elastisch. Dat kan onder andere zorgen voor pijn tijdens het vrijen en de kans op schimmelinfecties of blaasontstekingen vergroten.

In principe kan deze aandoening op elke leeftijd ontstaan, maar het komt vooral veel voor bij vrouwen net voor, tijdens en na de overgang. Dat komt omdat de eierstokken dan aanzienlijk minder van het hormoon oestrogeen produceren. Oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor de seksuele ontwikkeling, menstruatie en helpt lichaamsweefsels vormen. Als de hoeveelheid van dit hormoon in je lijf afneemt, kunnen er dus klachten ontstaan. Andere regelmatig voorkomende oorzaken voor atrofische vaginitis zijn de anticonceptiepil, chemotherapie, diabetes en antidepressiva.

Symptomen atrofische vaginitis

Meestal ontstaat atrofische vaginitis niet vanuit het niets, maar bouwen de klachten langzaam op. Hoe meer de oestrogeenproductie afneemt, hoe erger de klachten worden. Meestal merken vrouwen in het begin dat ze afwijkende afscheiding hebben, anders dan ze eerder hadden. Ook komen klachten zoals vaginale droogheid en een pijnlijk en branderig gevoel na seks veel voor. Pas in een later stadium ontstaat meestal de (extreem) droge huid rondom de vagina die jeukt, pijn doet en ontstoken raakt. Vrouwen geven vaak aan dat seks in die periode nog pijnlijker wordt, en ook dat ze bloed verliezen door irritatie van de vaginawand. Door de droge en geïrriteerde huid loop je met atrofische vaginitis een grotere kans op blaasontsteking, schimmelinfecties en een verlies van libido.

Diagnose

Als je last hebt van pijn, een branderig gevoel of aanhoudende jeuk down there, is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts, of een verwijzing te vragen naar een gynaecoloog. Die kan dan onderzoeken wat er aan de hand is, op basis van symptomen, lichamelijk onderzoek en bloed- en urineonderzoek. Er zijn naast atrofische vaginitis ook nog flink wat andere, uiteenlopende aandoeningen die vergelijkbare symptomen hebben, dus is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt. Alleen dan kan de juiste behandeling ingezet worden om de klachten op te lossen.

Behandelmogelijkheden

Meestal gaat atrofische vaginitis niet vanzelf over wanneer het niet behandeld wordt, ook niet na de overgang. Door de blijvende afname van de oestrogeenlevels in het bloed, is het vaak een chronische aandoening. Gelukkig zijn er wel verschillende behandelmogelijkheden voor de aandoening. In eerste instantie wordt er meestal gekozen voor een behandeling met crèmes om de huid tot rust te brengen en glijmiddel om seks gemakkelijker en minder pijnlijk te maken. Mochten de klachten ernstig zijn, dan is het mogelijk dat de arts een speciale crème met oestrogeen voorschrijft.

Ook vaginale oestrogeentabletten worden soms ingezet om atrofische vaginitis te behandelen. Door oestrogeen direct rondom de vagina toe te dienen, wordt het weefsel sterker en verkleint de kans op symptomen. Wanneer er ook andere ernstige overgangsklachten zijn, kan hormoontherapie een oplossing zijn.

Bron | Farmacotherapeutisch kompas, Red Online

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden