null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de symptomen van clusterhoofdpijn

Hoofdpijn hebben we allemaal wel eens, maar heb je last van hevige pijnscheuten die als een soort aanvallen komen? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met clusterhoofdpijn. Dit wordt ook wel suicide headache genoemd. Van de symptomen van clusterhoofdpijn tot de behandelmethodes: we leggen je uit wat je over deze vorm van hoofdpijn moet weten. 

En wat is eigenlijk het verschil tussen migraineaanvallen en clusterhoofdpijn?

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn kun je herkennen aan zeer heftige hoofdpijnaanvallen, die in periodes (clusters) van weken tot maanden voorkomen. De hoofdpijn zit altijd maar aan één kant van je hoofd, rond het oog of iets lager bij je wang. Je kunt meerdere aanvallen op een dag krijgen, soms zelfs wel acht. Zo’n aanval duurt rond de 15 minuten tot wel drie uur.

Na een hoofdpijncluster kunnen de aanvallen weer voor een lange tijd wegblijven. Houden de aanvallen niet vanzelf op? Dan heb je te maken met chronische clusterhoofdpijn. De clusterhoofdpijn komt voornamelijk ’s nachts voor en op hetzelfde tijdstip. Naarmate je ouder wordt blijven de aanvallen meestal langer weg.

Symptomen clusterhoofdpijn

Een van de symptomen van clusterhoofdpijn is vaak een scherpe, brandende, hevige hoofdpijn die maar aan één zijkant van je hoofd rond je oog ontstaat. Daarnaast kan het oog aan deze kant rood worden of tranen en kan je ooglid aan deze kant opzwellen of gaan hangen. Verder kun je last krijgen van een verstopte neus, veel zweten op je voorhoofd of gezicht en een onrustig gevoel krijgen, waardoor je niet stil kunt blijven zitten.

Lees ook: De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn (en dít kun je doen)

Zeldzaam

Clusterhoofdpijn komt gelukkig maar relatief weinig voor. Naar schatting hebben enkele duizenden mensen in Nederland hier last van. Ook zijn er meer mannen die last hebben van deze ondraaglijke hoofdpijn dan vrouwen. Dit terwijl dat bij migraine juist andersom is, daar hebben meer vrouwen last van.

De oorzaak

Het is nog onbekend wat clusterhoofdpijn veroorzaakt. Om erachter te komen of je te maken hebt met deze hevige vorm van hoofdpijnaanvallen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een neuroloog voor een onderzoek.

Verschil met migraine

Ook bij migraine is er sprake van een hoofdpijnaanval. Het verschil tussen deze twee is dat clusterhoofdpijn nog hevigere pijn geeft. Een aanval van clusterhoofdpijn is korter dan migraine, maar wel extremer. Daarnaast kunnen de aanvallen bij clusterhoofdpijn meerdere keren op dezelfde dag komen. Deze vorm wordt ook wel gezien als de overtreffende trap van migraine.

Behandelingen

Als je last hebt van clusterhoofdpijn helpt een behandeling met zuurstof vaak goed. Via een slangetje in je neus of een kapje over je neus en mond krijg je in het ziekenhuis een kwartier lang extra zuurstof toegediend. Werkt dit goed? Dan kun je overleggen met de huisarts of neuroloog of je de zuurstof ook zelf thuis kunt toedienen bij een aanval.

Daarnaast bestaat ook het medicijn sumatriptan. Hierbij krijg je een injectie onder je huid, waardoor de bloedvaten in je hersenen vernauwen. Dit vermindert de pijnprikkel. Ook deze injecties kun je leren om thuis aan jezelf te geven. Om een hoofdpijnaanval te voorkomen kun je ook het medicijn verapamil krijgen. Werkt dit niet voldoende? Overleg dan met de huisarts of neuroloog of je een ander medicijn kunt krijgen.

Hoofdpijnaanvallen voorkomen

Om clusterhoofdpijn zo veel mogelijk te voorkomen, zeker als je al in een periode van aanvallen zit, kun je het beste de volgende mogelijke triggers vermijden:

  • Alcohol drinken
  • Een lange vliegreis maken
  • Op grote hoogte verblijven (bijvoorbeeld in de bergen)
  • Bepaalde hartmedicatie (nitraten)

Met hartmedicatie kun je uiteraard niet zomaar stoppen, dus overleg altijd met een arts wat in dit geval de beste oplossing voor jou is.

Bron | Thuisarts, LUMC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 29 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke nummer: wij gaan voor grijs haar, een interview met Arie Boomsma, win: 134x fijne zomerboeken, smeuïge vakantiegeheimen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden