Margriet logo
Dit zijn de voor- en nadelen van vitamine B6  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dit zijn de risico’s van het slikken van vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling en een goede werking van het immuunsysteem. Toch is het slikken van supplementen met deze vitamine niet altijd zonder risico's: een overschot kan schadelijk zijn. We vroegen Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, hoe dat zit.

Vitamine B6 is een vitamine met een heleboel functies, vertelt Iris. “De vitamine heb je nodig voor een normale stofwisseling, vooral omdat deze betrokken is bij de opbouw en afbraak van aminozuren.” Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. “Maar dat is niet het enige wat vitamine B6 doet. Het zorgt er ook voor dat bepaalde hormonen hun werk kunnen doen, je hebt de vitamine nodig om goed te kunnen groeien, voor de aanmaak van bloedcellen en voor de normale werking van je immuunsysteem en zenuwstelsel.”

Vitamine B6-tekort

Vitamine B6 haal je voornamelijk uit voeding, zo valt te lezen op de website van het Voedingscentrum. Je vindt de vitamine vooral in vlees, vis, graanproducten en aardappelen, maar ook in eieren, brood, peulvruchten, groente, melkproducten en kaas. Doordat vitamine B6 in zoveel verschillende voedingsmiddelen zit, komen tekorten volgens Iris in Nederland nauwelijks voor. “Als je geen vlees of vis eet, kun je de vitamine binnenkrijgen door bijvoorbeeld peulvruchten te eten, die je dan vaak al als vleesvervanger gebruikt. Zo is de kans dat je de vitamine niet of te weinig binnenkrijgt klein.”

Stel dat je wel een tekort hebt aan vitamine B6 is, dan kun je dat merken aan verschillende zaken. “Langdurige tekorten kunnen zorgen voor bloedarmoede, zenuwaandoeningen en effect hebben op je weerstand. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een tekort bij pasgeboren baby’s tot stuipjes kan leiden. Maar nogmaals: dat komt maar heel weinig voor.”
Iris licht toe dat bijvoorbeeld bloedarmoede ook lang niet altijd door een tekort aan vitamine B6 komt. “Een ijzertekort is bijvoorbeeld een waarschijnlijkere oorzaak.”

Te veel vitamine B6

Naast een tekort aan vitamine B6, kan er ook sprake zijn van een overschot. Als je langdurig te veel vitamine B6 binnenkrijgt, kan de zenuwaandoening perifere neuropathie ontstaan. Hierbij krijg je te maken met klachten als gevoelloosheid, tintelingen en zenuwpijn. “We hebben dit bijvoorbeeld gezien bij Sven Kramer,” vertelt Iris. “Volgens artsen slikte hij te veel vitamine B6, waardoor hij een zenuwbeschadiging heeft opgelopen.” Het advies van Iris? “Ga bij klachten waar geen duidelijke oorzaak voor is niet zomaar vitamine B6 slikken. Je kunt dan beter een bezoek aan de huisarts of eventueel een diëtist brengen.”
Slik je wel supplementen? Zorg er dan voor dat je niet meer slikt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Voor vrouwen van 50 jaar en ouder is die 1,8 milligram per dag. Als een arts een ander advies geeft, is dat leidend.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden