null Beeld

Dít zijn de psychische gevolgen van elke dag thuiswerken in je pyjama

Vanuit huis werken én geen videovergaderingen vandaag? Dan is de verleiding om direct, uit bed in je pyjama, achter je laptop te kruipen, éxtra groot. Maar thuiswerken in je pyjama blijkt helemaal niet zo’n gezonde gewoonte te zijn. Vooral voor je mentale gezondheid is het niet erg goed.

Het blijkt namelijk een aantal vervelende psychische gevolgen te hebben, zegt deAmerikaanse psycholoog Jennifer Dragonette tegen PureWow.

Minder productief

Misschien zou je denken dat zo’n comfortabel outfit er juist voor zorgt dat je harder werkt, maar je bent waarschijnlijk juist mínder productief als je thuiswerkt met je pyjama aan. Dat komt omdat je die pyjama onbewust associeert met bedtijd of tijd om te ontspannen, zegt de psycholoog. Daardoor staan je hersenen ook op de relax-stand en ben je dus een stuk minder hard aan het werk. En júist als je vanuit huis werkt is het zo belangrijk om die scheiding tussen werk en ontspanning te behouden. “Wisselen tussen kleding om in te werken en kleding om in te ontspannen kan juist psychologisch een duidelijk verschil vormen tussen privé- en werktijd”, zegt ze.

Minder motivatie

Het maakt je niet alleen minder productief, maar die pyjama zorgt er ook nog eens voor dat je minder zin hebt in het thuiswerken. De outfit die je draagt kan volgens Dragonette écht invloed hebben op hoe jij je voelt ten opzichte van je baan. “Mensen voelen zich bijvoorbeeld het meest gezaghebbend, betrouwbaar en bekwaam als ze formele zakelijke kleding dragen, maar juist het vriendelijkst bij het dragen van een casual outfit”, legt ze uit. Door in je pyjama te lopen voel je je dus misschien minder bekwaam voor je baan, waardoor je minder gemotiveerd bent.

Lees ook: Deze tien gewoontes kun je beter aanhouden, zélfs als je niet naar buiten gaat

Slechter zelfbeeld

En de hele dag in je pyjama rondlopen, tijdens het thuiswerken, kan ook je zelfbeeld nog eens negatief beïnvloeden. Uit onderzoek van Karen Pine van de University van Hertfordshire blijkt dat de kleding die mensen dragen, gelijk staan aan hun houding en hoe ze zich voelen. Met vrijetijdskleding aan ontspannen ze, met werkkleding aan kunnen ze zich juist beter in een rol verplaatsen. Daarom raadt psycholoog Dragonette aan om bij je volgende Zoom­-vergadering tóch te kiezen voor een blouse en een leuke ketting: dat geeft je brein een boost in productiviteit en dát zorgt er dan weer voor dat je zelfbeeld verbetert.

Verstoorde nachtrust

Overdag thuiswerken in een pyjama kan er zélfs voor zorgen dat je ’s nachts slechter slaapt. Mensen zijn echte gewoontedieren, dus wanneer we ons niet aan het gebruikelijke schema houden kan de nachtrust verstoord raken. Door je niet aan te kleden is het voor je lijf minder duidelijk wanneer de dag start, waardoor je biologische klok in de war raakt. Dát kan dan weer voor slaapproblemen zorgen, zegt de psycholoog. En door die slapeloosheid kun je dan weer sneller last krijgen van een energietekort en humeurigheid, wat slecht is voor je mentale gezondheid. Tóch maar aankleden dus, morgenochtend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | PureWow, Libelle

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden