Margriet logo
Dit zijn de populairste supplementen van 2023 (en dit is wat ze doen) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de populairste supplementen van 2023 (en dit is wat ze doen)

Supplementen blijven winnen aan populariteit. Of je ze nu slikt tegen bijvoorbeeld vermoeidheid of rusteloze benen. Welk supplement is het populairst?

Elk jaar inventariseert het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) wat het populairste supplement is. Op 16 februari heeft het centrum bekendgemaakt wat het supplement van het jaar is. De favoriet onder de deelnemers van de online enquête is magnesium. Het scheelde niet veel of vitamine D had de wedstrijd gewonnen. Op de derde plaats is omega-3 geëindigd.

De voordelen van magnesium

Ons lichaam heeft magnesium nodig voor het behoud van sterke botten en spieren. Het mineraal speelt ook een rol bij de energiestofwisseling, de aanmaak van hormonen en het overdragen van zenuwprikkels. Het IVG omschrijft het mineraal dan ook als een echte allrounder, want het helpt ook bij ontspanning en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.

Volgens het Voedingscentrum komt een magnesiumtekort niet snel voor, omdat het mineraal in veel voedingsmiddelen zit. Denk bijvoorbeeld aan graanproducten, noten, vlees en melkproducten. Toch kan een tekort aan magnesium wel ontstaan, bijvoorbeeld als je darmen of nieren niet goed functioneren. Zo’n tekort herken je dan aan klachten als vermoeidheid of spierkrampen. Een teveel aan magnesium geeft andere klachten, zoals diarree. Maar, zo zegt het Voedingscentrum, zo’n teveel ontstaat alleen als je tabletten gebruikt met magnesium, magnesiumzouten of mineraalwater waar veel magnesium inzit.

Vitamine D

Was vitamine D vorig jaar nog de winnaar van de wedstrijd, dit jaar komt het supplement niet verder dan een tweede plaats. Deze vitamine is misschien wel een van de bekendste vitamines. Vitamine D, die ons lichaam overigens zelf kan aanmaken, heeft tal van functies die bijdragen aan een goede gezondheid. De vitamine helpt tegen botontkalking, speelt een rol bij een goede werking van het immuunsysteem en ondersteunt de spierfunctie. Vitamine D kun je uit supplementen halen en neem je ook op door tijd door te brengen in de zon. Dagelijks moet je tien microgram van deze vitamine binnenkrijgen. Voor mensen boven de zeventig geldt dat zij beter kunnen streven naar twintig microgram per dag, om vervelende klachten als spierpijn en -trillingen, vermoeidheid en lusteloosheid te voorkomen.

Omega-3

De vitamine die op de derde plaats is geëindigd in de lijst van populairste supplementen is omega-3. Omega-3 vetzuren spelen een rol bij een goede gezondheid. De vetzuren haal je onder meer uit plantaardige oliën, (vette) vis en schaal- en schelpdieren. De Gezondheidsraad adviseert niet voor niets om minstens ééns per week vis te eten om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Toch haalt een groot deel van de volwassen Nederlanders dat niet. Daarom zijn voedingssupplementen waar Omega 3-vetzuren in zitten een goed alternatief. Wat doen die omega-3 vetzuren precies? Ze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en kunnen de bloeddruk verlagen. Daarbij zijn de omega-3 vetzuren ook bouwstenen voor de hersenen en zorgen ze voor een normaal vetgehalte in het bloed.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden