Dit zijn de oorzaken van bedplassen bij volwassenen (en dit kun je ertegen doen)
Bedplassen wordt vaak geassocieerd met kinderen, die hier in de meeste gevallen overheen groeien. Ook volwassenen kunnen hier last van hebben als ze niet wakker worden van een volle blaas. Wat is de oorzaak van bedplassen bij volwassenen en misschien nog belangrijker: kun je er iets tegen doen?
Goed om te weten: bedplassen is niet hetzelfde als vaak wakker worden om te plassen of moeite hebben met het ophouden van je plas. Ook als je urine verliest als je hoest, rent of sport hoef je geen last te hebben van bedplassen.
Bedplassen
Wat is bedplassen dan wel? Volgens Thuisarts merk je tijdens het slapen dan niet dat je blaas vol is. Je voelt dus niet aan dat je moet plassen en plast hierdoor in bed. Dit kan soms voorkomen, maar ook vaker. Hierbij gaat het niet om een paar druppeltjes, maar een hele plas. Volgens Healthline kun je best af en toe of zelfs eenmalig last hebben van bedplassen. In dat geval is er waarschijnlijk niet ernstigs aan de hand, een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Als je geregeld last hebt van bedplassen zou er iets anders aan de hand kunnen zijn.
De oorzaak van bedplassen bij volwassenen
Er zijn verschillende zaken die bedplassen bij volwassenen veroorzaken. De belangrijkste is het uitblijven van een seintje van je blaas dat je moet plassen. De meeste mensen leren als kind dat ze wakker moeten worden van een volle blaas doordat de hersenen, zenuwen, blaas en bekkenbodemspieren leren samenwerken. Als die samenwerking niet goed verloopt, krijg je soms te maken met bedplassen. Daarbij is bedplassen volgens Thuisarts erfelijk. Als het bij één of beide ouders voorkomt, is de kans groter dat je er zelf ook last van krijgt. Er zijn nog meer oorzaken van bedplassen bij volwassenen, namelijk:
Hormonen
Het antidiuretisch hormoon (ADH) zorgt er normaal gesproken voor dat je nieren niet te veel urine produceren. Als je gaat slapen wordt er meer van dit hormoon geproduceerd zodat de productie van urine geremd wordt als je in bed ligt. Maar als jouw lichaam niet genoeg ADH produceert, kan dit bedplassen veroorzaken. Wel geeft Healthline aan dat het vaak een wisselwerking is van factoren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een combinatie van problemen met ADH, slaapproblemen en blaasproblemen gedurende de dag.
Kleine blaas
Een kleine blaas betekent niet dat je blaas daadwerkelijk kleiner is dan die van anderen. Wel betekent het dat je sneller een seintje krijgt dat je blaas vol zit, ook bij een kleinere hoeveelheid urine. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen, wat vooral gedurende de nacht voor problemen kan zorgen. Heb je hier last van? Dan kan blaastraining weleens helpen.
Medicatie
Bedplassen bij volwassenen kan ook een bijwerking van medicatie zijn. Het gaat hierbij onder andere om slaapmiddelen en medicijnen tegen psychose. Wisselen van medicatie zou kunnen helpen om het bedplassen tegen te gaan. Belangrijk: stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg dit altijd met je arts.
Ook deze oorzaken kunnen zorgen voor bedplassen:
- Een overactieve blaas
- Psychische problemen
- Diabetes, zeker als je bloedsuikerspiegel vaak hoog is
- Een blaasontsteking
- Slaapapneu
- Neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose (MS), beroerte-aandoeningen of parkinson
- Blaas- of prostaatkanker
Veel drinken of diep slapen zijn volgens Thuisarts geen oorzaken van bedplassen.
Wat kun je doen tegen bedplassen?
Om bedplassen te voorkomen, is het verstandig om voordat je naar bed gaat altijd te plassen. Probeer daarbij een vaste bedtijd aan te houden. Zorg er ook voor dat je overdag niets anders doet dan normaal. Blijf gewoon naar de wc gaan, zowel om te plassen als te poepen en stel dit niet uit. Blijf in de avond gewoon drinken, aangezien dit geen invloed heeft op bedplassen bij volwassenen. Er zijn ook verschillende behandelmethodes die je kunt toepassen als je merkt dat het bedplassen niet overgaat. Werk bijvoorbeeld met een wekker die je gedurende de nacht zet. Zo word je wakker gemaakt en ga je naar de wc. Heb je een droge nacht gehad? Geef jezelf dan een beloning.
Als dit niet voldoende werkt, kun je ook een plaswekker gebruiken. Hiervoor draag je een onderbroek die verbinding maakt met een wekker. De wekker gaat af zodra de onderbroek nat wordt. Je kunt dan naar de wc gaan. Als je dit een aantal maanden volhoudt, leer je om wakker te worden van een volle blaas. Ook blaastraining kan helpen bij bedplassen, net als een droogbed-training. Voor dat laatste moet je vaak een aantal nachten in het ziekenhuis doorbrengen. Hiervoor heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig.