null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die nog even blijven gelden)

De avondklok wordt verlengd, middelbare scholieren en mbo’ers mogen weer deels naar school en ook bijna alle mensen met contactberoepen mogen weer aan de slag. Welke nieuwe coronamaatregelen zijn er vanaf 3 maart en aan welke van de huidige regels zullen we ons nog even moeten houden?

We geven je een overzicht van wat demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge dinsdag bekend maakten tijdens de coronapersconferentie. Op maandag 8 maart beoordeelt het demissionair kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 3 maart

Geen handen schudden, anderhalve meter afstand houden en thuiswerken: regels waar we ons inmiddels al bijna een jaar aan moeten houden. En dat valt zwaar, merken ook premier Rutte en minister De Jonge. “De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit”, zei Rutte dinsdagavond. Maar aan de andere kant beginnen we het volgens de premier “aardig zat te worden”. De gevolgen beginnen we op sociaal, economisch én psychisch vlak te merken. “Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt”, aldus Rutte.

Daarom zijn we nu in een fase waar het tijd is om - beperkt en weloverwogen - wat meer risico te nemen, zeggen de specialisten. Een verruiming van de coronamaatregelen brengt gevaren met zich mee, maar is ook hard nodig voor Nederland. Die verruimingen zijn volgens de premier wél alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt. Handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig blijven dus essentieel.

Kappers, masseurs en andere contactberoepen

Maar er is ook goed nieuws: je hoeft het nog maar een week vol te houden met je huidige coronakapsel. Vanaf 3 maart mogen kappers, masseurs en bijna alle andere mensen met een contactberoep hun werk weer uitoefenen. Daarbij gelden nog wel een aantal regels. Zo is reserveren verplicht, moet er een check zijn op klachten en draagt iedereen een mondkapje. Ook rij-instructeurs mogen weer aan de slag en de praktijkexamens gaan zo snel mogelijk weer starten. Sekswerkers zijn een uitzondering: zij mogen hun beroep voorlopig nog niet uitoefenen.

Winkelen op afspraak

Na de vorige persconferentie werd winkelen volgens click en collect weer toegestaan, maar vanaf 3 maart komt er nog een (kleine) verruiming bij in de nieuwe coronamaatregelen op het gebied van winkelen. Dan mogen winkels namelijk op afspraak weer wat klanten ontvangen. Echt lekker shoppen zit er nog niet in: per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn, die zich minimaal vier uur van tevoren aangemeld hebben. Daarbij blijven basisregels als het dragen van mondkapjes en afstand houden natuurlijk verplicht. Het demissionair kabinet denkt dat winkelen op afspraak met name voor kleinere winkels mogelijk wat uitkomst biedt.

Onderwijs

In het onderwijs gaan de nieuwe coronamaatregelen al voor 3 maart in. Vanaf maandag 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. Middelbare scholieren kunnen minimaal één dag per week weer naar school. Voor mbo-studenten geldt nu dat zij één dag per week mogen gaan. Daarbij is het wel belangrijk dat scholen, jongeren én ouders zorgen dat zij alles op alles zetten om overige contacten te beperken, en de hygiëneregels volgen.

Avondklok en lockdown

Om bovenstaande versoepelingen mogelijk te maken, moeten we volgens Rutte en De Jonge wel een aantal andere coronamaatregelen verlengen. Zo blijft de avondklok in ieder geval gelden tot en met 15 maart om 04.30 uur. Daardoor blijft het dus verboden om tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten te gaan. In principe blijven de voorwaarden om toch wel naar buiten te mogen hetzelfde, maar er wordt iets toegevoegd. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok.

Ook de lockdown zoals we die nu kennen blijft van kracht. Dat betekent dat we volgens premier Rutte moeten proberen zo min mogelijk contacten te hebben. Thuiswerken blijft de norm, behalve als het echt niet anders kan. Natuurlijk mag je nog best een frisse neus halen of even naar de supermarkt voor essentiële boodschappen, maar probeer contacten met anderen ook daarbij te beperken. Het sterke advies blijft ook om niet meer dan één gast per dag te ontvangen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden