null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de nadelige effecten van geluidsoverlast op onze gezondheid

Vandaag is het International Noise Awareness Day. Hoog tijd dus om even stil te staan bij geluidsoverlast. Want wist je dat geluidsoverlast niet alleen slecht is voor ons gehoor? Wanneer je regelmatig wordt blootgesteld aan harde omgevingsgeluiden, heeft dat behoorlijk wat nadelen voor onze gezondheid.

Onze hersenen zijn voortdurend bezig met het registreren van geluid. Dat komt omdat het een automatisch overlevingsmechanisme is. Plotselinge geluiden zouden een teken kunnen zijn dat we in gevaar zijn. Natuurlijke geluiden zoals de wind door de bomen, fluitende vogels of stromend water, registreren onze hersenen als veilig. Ze geven ons dan ook een rustig gevoel. Dat komt omdat deze al honderden miljoenen jaren meegaan. Onze hersenen zijn er aan gewend. Dit in tegenstelling tot industriële geluiden. “Dominante mechanische en industriële geluiden zijn pas vrij recent ontstaan tijdens de industrialisatie. Ons brein herkent ze daardoor niet direct als veilig,” legt geluidsonderzoeker Tjeerd Andringa uit aan nu.nl. Dit soort geluiden kunnen daardoor als hinderlijk worden ervaren.

Geluidshinder is subjectief

De Gezondheidsraad beschrijft (geluid)hinder als ‘een gevoel van afkeer, boosheid, onbehagen, onvoldaanheid of gekwetstheid, dat optreedt wanneer een milieufactor iemands gedachten, gevoelens of activiteiten negatief beïnvloedt’. Geluidhinder is daarom subjectief. Het is per persoon verschillend of geluid als hinderlijk ervaren wordt of niet.

De grootste stoorzenders

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 9,3% van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder in 2016 last had van ernstige hinder door wegverkeer. Ook buren zorgen relatief vaak voor geluidsoverlast: 8,4% van de Nederlanders ondervond hier ernstige hinder van. Daarnaast ondervond 4,6% van de Nederlanders ernstige hinder door geluid van vliegverkeer en 2,2% door geluid van treinverkeer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lichamelijke effecten

Gelukkig worden we niet gelijk ziek als we last hebben van geluidsoverlast. Maar op lange termijn kan dit behoorlijk wat negatieve effecten hebben:

Stress

Elke vorm van geluidshinder, kort of lang, geeft stress. En elke vorm van spanning heeft een nadelig effect op onze gezondheid. Een verhoging van het stress-hormoon cortisol kan bijvoorbeeld leiden tot diverse psychische aandoeningen. Cortisol zorgt er bovendien voor dat er meer insuline in je lichaam gemaakt wordt, waardoor de suikeropname in je spieren wordt verhoogt. Als deze energie niet wordt verbruikt, dan worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves, met overgewicht als mogelijk gevolg.

Hartklachten

Wanneer je vaak en langdurig last hebt van geluidshinder, kan dat zorgen voor een hoge bloeddruk met diverse hartaandoeningen als gevolg. "Je kunt er zelfs aan overlijden," zegt Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving van de GGD Amsterdam. In Nederland worden elk jaar ongeveer 84 hartinfarcten veroorzaakt door blootstelling aan geluid van wegverkeer.

Slaapproblemen

Niets is zo storend als wakker worden door lawaai. Geluidshinder kan er niet alleen voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt, maar ook dat je niet goed in een diepe slaap terecht komt waardoor je vaak moe wakker wordt en weinig energie hebt.

Lees ook

Onderzoek: klimaatverandering heeft mogelijk invloed op vruchtbaarheid

Bron| Nu.nl, RTLnieuws, RIVM,

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden