null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Dít zijn de meestvoorkomende oorzaken voor een mondslijmvliesontsteking

Is de binnenkant van je mond rood, droog en pijnlijk? Dan heb je misschien een mondslijmvliesontsteking te pakken. Zo’n ontsteking wordt ook wel stomatitis genoemd en kan heel vervelend aanvoelen.

Maar wat zijn de oorzaken van een mondslijmvliesontsteking? En ook niet onbelangrijk: zó kom je er weer van af.

Wat is een mondslijmvliesontsteking?

De binnenkant van je mond is helemaal bekleed met slijmvlies; dat is als het gezond is een mooie roze kleur en altijd vochtig. Als dat slijmvlies in je mond en de binnenkant van je lippen ontstoken is, dan heb je een mondslijmvliesontsteking. Dat wordt ook wel stomatitis genoemd en kan enorm pijnlijk zijn. Naast nare symptomen in je mond, kan het ook vaak gepaard gaan met een algemeen gevoel van ziek zijn; alsof je een griep te pakken hebt.

Symptomen

Klachten en symptomen die ontstaan bij een mondslijmvliesontsteking, hangen af van de ernst van de ontsteking en de plekken waar deze het heftigst is. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • Een droge, gevoelige mond met roodgekleurd slijmvlies. Dit zijn de eerste symptomen van een mondslijmvliesontsteking, die zich dan nog aan het ontwikkelen is.
 • Bloedingen in de mond, omdat het slijmvlies veel minder stevig is.
 • Aften in de mond, vaak met een felrode rand en een witte binnenkant.
 • Blaasjes en kloofjes in en om de mond; onder andere ook op de lippen.
 • Soms kan ook het tandvlees gaan opzwellen bij een mondslijmvliesontsteking, of dit wordt rood en gevoelig.

Oorzaken van een mondslijmvliesontsteking?

Soms kan een mondslijmvliesontsteking zonder duidelijke reden ineens voorkomen, maar meestal is er een duidelijke reden dat je de klachten hebt. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

 1. Een bacterie, virus, gist of schimmel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schimmel candida, die bij ongeveer vijftig procent van de mensen voorkomt in de mond. Wanneer er, bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik, overgroei van candida plaatsvindt, kan een mondslijmvliesontsteking ontstaan.
 2. Gebruik van medicatie, bijvoorbeeld waardoor de mond droger wordt of de bacterieflora in de mond ontregeld door ontregeld raakt.
 3. Chemotherapie en/ of bestraling ter behandeling van kanker. Hierbij is een mondslijmvliesontsteking (helaas) een veelvoorkomende, pijnlijke bijwerking.
 4. Problemen met het gebit.
 5. Chronische aandoeningen die de algehele conditie aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of coeliakie – waarbij de opname van belangrijke voedingsstoffen verminderd is.
 6. Bloedarmoede door ijzergebrek of een tekort aan vitamine B12.
 7. Niet kunnen kauwen, bijvoorbeeld als je sondevoeding of infuusvoeding krijgt. Daardoor maakt het lichaam minder speeksel aan, wat je mond gevoeliger maakt voor infecties.

Behandeling van mondslijmvliesontsteking

In principe zal een mondslijmvliesontsteking vanzelf weer genezen, binnen ongeveer tien dagen. Heb je aanhoudende klachten, dan is het verstandig naar de huisarts of tandarts te gaan. Zij kunnen dan eventueel een medicijn voorschrijven. Een infectie met een bacterie kan behandeld worden met antibiotica en bij een schimmelinfectie kun je een antischimmelmiddel voorgeschreven krijgen. Zelf kun je het mondslijmvlies een handje helpen door te spoelen met zout water of mondwater, al kan dit wel pijnlijk zijn. Ook kamillethee kan een verzachtende en ontstekingsremmende werking hebben.

Bron | Maag Darm Leverstichting, Huisarts.nl

Beeld | Getty Images

v

Ilse van RoekelGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden