Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de meest voorkomende vormen van eczeem

Heb je een onverklaarbare jeuk op je armen of benen en is de plek rood, licht gezwollen of een beetje schilferig? Dan heb je vermoedelijk last van eczeem. Dit is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt, waardoor er bultjes, kloofjes of korstjes ontstaan.

We zochten de belangrijkste vormen van eczeem voor je uit.

Vormen van eczeem

Hoewel eczeem niet besmettelijk is, komt het wereldwijd veel voor. Eczeem is bovendien chronisch. Wanneer je er eenmaal last van hebt (gehad), kan het later in je leven op meerdere momenten terugkeren. Vaak zijn er bepaalde perioden te herkennen waarop de klachten terugkeren. De huidaandoening kent bovendien verschillende vormen.

Constitutioneel eczeem

In de meeste gevallen is er sprake van constitutioneel eczeem. Dit kan een familiaire aandoening zijn, maar dat hoeft niet altijd. Ouders met eczeem hebben wel een grotere kans op het krijgen van een kind met eczeem. Constitutioneel eczeem komt voor in twee fasen: de acute en chronische fase. Een acute aanval duurt enkele dagen tot enkele weken. Patiënten hebben last van hevige jeuk, rode huid, bultjes en/of blaasjes. Bij een chronische fase van eczeem neemt de roodheid af. De symptomen bestaan uit schilfering van de huid, grovere huidlijnen en het ontstaan van kloven. Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.

Seborroïsch eczeem

Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Deze milde vorm kenmerkt zich door een rode plek op de huid met gele, vettige schilfers. Deze eczeem jeukt bovendien niet altijd en zit vaak in het gezicht. In de meeste gevallen is deze huidaandoening zichtbaar rond de neus, wenkbrauwen en haarlijn, maar het kan soms ook achter de oren, op de oogleden, op de borst en rug en in lichaamsplooien ontstaan. Deze vorm verergert zich vooral in tijden van stress, kou en droogte. Ook kun je bij seborroïsch eczeem het gebruik van zeep beter zo veel mogelijk beperken.

Contacteczeem

Deze vorm van eczeem ontstaat door een allergische reactie op bepaalde stoffen. Veel voorkomende oorzaken van contacteczeem zijn zeep, schoonmaakmiddelen, bloemwater, metaal (bijvoorbeeld van sieraden), rubber of make-up. Contacteczeem zit meestal op de handen, voeten en/of het gezicht. Deze vorm kan ook ontstaan wanneer de huid geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld wanneer er lange tijd iets op de huid schuurt. Een bijzondere vorm van contacteczeem is het fotoallergisch contacteczeem. Hierbij ontstaat een allergische reactie in de huid door het gebruik van bepaalde middelen samen met (ultraviolet) zonlicht. Voorbeelden van die middelen zijn: sommige medicijnen, parfums en zelfs zonnebrandcrèmes.

Nummulair eczeem

Bovengenoemde vormen komen meestal voor op één plek. Maar wanneer je last hebt van nummulair eczeem zijn er meerdere plekken op je huid ontstoken. Deze vorm is te herkennen aan ronde of ovaalvormige jeukende plekken die schilferig aanvoelen. De grootte verschilt per plek en soms klonteren meerdere plekjes samen tot één grote. De aandoening komt vooral voor op volwassen leeftijd. Bij jong volwassenen zijn het vaak vrouwen die er last van hebben. Op oudere leeftijd zijn daarentegen vaak mannen eerder het slachtoffer. Nummulair eczeem komt vaker voor tijdens de koude maanden van het jaar.

Lees ook

Koffie lijkt te helpen tegen de huidaandoening rosacea

Hypostatisch eczeem

Deze vorm van eczeem komt vooral veel voor bij mensen die last hebben van een verminderde werking van de aderen. Hypostastisch eczeem zit dan ook vaak op de huid boven een spatader. De huidaandoening bevindt zich altijd aan de onderbenen en gaat gepaard met roodheid, korstjes en schilfering van de huid. Vaak zijn de onderbenen ook gezwollen. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder.

Bron | Thuisarts, Huidarts, UMC Utrecht, UMC Groningen, Huidhuis

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden