null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov wordt vaak onder dementie geschaard, maar officieel is dit geen variant van de ziekte. Bij deze hersenaandoening is er ook sprake van geheugenverlies, maar dit wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. We hebben de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov voor je op een rij gezet. 

Van fantasieverhalen tot faalangst: hoe merk je dat iemand aan dit syndroom leidt?

Wat is het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een hersenaandoening die ontstaat bij een ernstig gebrek aan vitamine B1. Deze vitamine heb je nodig voor een goede werking van je hartspier en je zenuwstelsel, en daarmee heeft dit dus ook invloed op je hersenen. Het syndroom van Korsakov komt in Nederland voornamelijk voor bij mensen met een ernstig en langdurig alcoholprobleem, die zichzelf zwaar verwaarlozen. Hierdoor eet iemand vaak slecht of helemaal niet, waardoor er een vitaminetekort ontstaat. En dat leidt tot een gebrek aan vitamine B1.

In uitzonderlijke gevallen kan Korsakov ook ontstaan na een hongerstaking, ernstig zwangerschapsbraken, een eetstoornis of na een maagverkleining.

De symptomen van Korsakov

Er zijn een aantal symptomen waaraan je het syndroom van Korsakov kunt herkennen:

  • Geheugenverlies: hierbij vergeet iemand gebeurtenissen van kortgeleden. Vaak kan iemand zich oudere momenten wel herinneren.
  • Moeite met tijd en plaats: iemand kan zich moeilijk oriënteren op het gebied van tijd een plaats en moeite hebben om gebeurtenissen op chronologische volgorde te ordenen.
  • Moeite met personen herkennen

Geheugenproblemen verbergen

Vaak zal een persoon met het syndroom van Korsakov zijn geheugenverlies niet willen toegeven, waardoor hij of zij de gaten opvult met fantasieverhalen. Dit wordt ook wel ‘eerlijk liegen’ of ‘confabuleren’ genoemd. Iemand met Korsakov is er namelijk van overtuigd dat hij of zij de waarheid spreekt.

Lees ook: Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Faalangst

Door het geheugenverlies kunnen mensen met Korsakov in probleemsituaties komen, die zij zelf niet kunnen oplossen. Hierdoor ontstaat onzekerheid of faalangst. Sommige mensen trekken zich door dit gevoel terug en nemen geen initiatieven meer, terwijl anderen hier juist agressief door worden.

Blijvende situatie

Wanneer iemand het syndroom van Korsakov heeft, dan is dit blijvend. De geheugenstoornis is dus niet omkeerbaar. Een acute fase Korsakov is wel af te wenden, door iemand tijdig een hoge concentratie aan vitamine B1 toe te dienen. Daarbij is het belangrijk dat die persoon geen alcohol meer drinkt en gespecialiseerde zorg en behandelingen krijgt. Hoe ernstig de situatie is, dat hangt af van hoeveel alcohol iemand drinkt, hoe lang hij of zij al verslaafd is, wat de lichamelijke conditie is en hoe groot het vitamine B1 tekort is.

Bron | Alzheimer Nederland, Korsakov kenniscentrum

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden