Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een (stil) hartinfarct
Volgens Amerikaans onderzoek gaat bijna de helft van alle hartaanvallen ongemerkt voorbij. Terwijl je na zo'n stil hartinfarct wel drie keer zo veel kans hebt om te overlijden aan hartfalen of door andere gezondheidsproblemen.
Het klinkt misschien onvoorstelbaar, maar een hartaanval hoef je helemaal niet te merken. Bij zo'n licht, stil hartinfarct is wel te zien op een hartfilmpje dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar heb je er zelf helemaal niets van gemerkt.
Hartkloppingen en zweten
Je zult je in de periode voor of na een stil hartinfarct misschien wat vermoeider voelen dan normaal, last hebben van wat hartkloppingen, of je zweet meer dan anders. Maar dat zijn ook allemaal normale verschijnselen tijdens de overgang. Veel vrouwen en huisartsen denken daarom in eerste instantie niet aan hartklachten, maar aan een hormonenkwestie.
Meer kans dat het daarna wél fout afloopt
Maar na zo'n stil hartinfarct, dat bij vrouwen ook nog eens vaker voorkomt dan bij mannen, heb je wél veel meer kans om te overlijden aan hartproblemen, of wat voor complicaties dan ook. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd werd in Circulation, het tijdschrift van de Amerikaanse hartstichting.
Hoe weet je of je ooit een stil hartinfarct gehad hebt?
Dat is het 'm nou juist: dat weet je dus niet. Alleen op een hartfilmpje kun je zien dat je ooit een hartaanval hebt gehad. Gynaecologen adviseren vrouwen daarom om vanaf hun vijftigste om de paar jaar hun cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten controleren. Vanaf de overgang maakt je lichaam namelijk steeds minder van het hormoon oestrogeen aan. En hoe minder oestrogeen, hoe meer risico op hart- en vaataandoeningen, zoals een stil hartinfarct.
Zo herken je een (stil) hartinfarct
Als het toch misgaat, is de meest voorkomende klacht bij een hartinfarct een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die:
- kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek
- ook in rust langer dan vijf minuten duurt
- kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken
Vrouwen hebben ook vaak één van de volgende klachten:
- pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
- pijn tussen de schouderbladen
- kortademigheid
- extreme moeheid
- duizeligheid
- onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
- misselijkheid of braken
Lees ook: Hoesten bij een hartaanval blijkt juist níet te helpen
Bij de huisarts
Juist omdat vrouwen vaker vage klachten hebben, is het zaak om je huisarts zo snel en goed mogelijk te informeren. Dit filmpje laat zien op welke manier je je klachten het best kunt bespreken met de huisarts.
Voorkomen is beter dan genezen
Gelukkig kun je hart- en vaatproblemen zo veel mogelijk voorkomen door regelmatig te bewegen, genoeg te slapen, gezond te eten en niet te roken. Ook áls je dat doet, is het verstandig om bij bovenstaande klachten altijd contact op te nemen met een specialist. Een stil hartinfarct of andere hartaandoening kan helaas namelijk iedereen overkomen.
Bron | Hartstichting