null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten

Buste, voorgevel, boezem, jetsers, tieten: geen ander vrouwelijk lichaamsdeel heeft zoveel bijnamen als onze borstpartij. Hoewel veel mannen er dol op zijn, zitten ze ons vrouwen af en toe een beetje in de weg. Er is maar weinig zo vervelend als pijnlijke borsten, vooral als je niet weet wat de reden is.

Zijn jouw borsten wel eens gevoeliger dan normaal? Geen zorgen, want meestal is er niks ernstigs aan de hand. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor je uitgezocht.

1. Je hormonen zijn een beetje ontregeld

Pijnlijke borsten zijn vaak het eerste teken van een prille zwangerschap. Het is dus niet gek, dat de pijn in je borsten in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding. Ook wanneer je ongesteld bent (of bijna moet worden) kun je last hebben van een pijnlijke voorgevel. Deze pijn wordt dan veroorzaakt door de daling van het oestrogeengehalte vlak na je eisprong. Die pijn wordt cyclische pijn genoemd, omdat hij gelinkt is aan je menstruatie.

2. Overgang

Ook tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van gevoelige en soms pijnlijke borsten. De gevoeligheid wordt veroorzaakt door de afname van progesteron. Hierdoor wordt de verhouding oestrogeen automatisch meer. Daarnaast kan tijdens de menopauze ook het klierweefsel in je borst veranderen. Dit klierweefsel zorgt ervoor dat je borsten bobbelig en pijnlijk aanvoelen. Deze bobbels kunnen van grootte veranderen en soms ineens weer verdwijnen.

Lees ook: Grappig: dít is wat je borsten je vertellen over je persoonlijkheid

3. Verkeerde beha

Heb je al tijden geen nieuwe beha meer gekocht? Dan kan het zijn dat dit de oorzaak is van je pijnlijke borsten. Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen draagt de verkeerde maat beha. Een te kleine of strakke beha duwt de hele dag tegen je borsten, terwijl een te grote beha ervoor zorgt dat je borsten juist te veel op en neer gaan. Ga ook eens bij jezelf na waar de pijn precies zit en op welke plek van je bh dit valt. Kan het zijn dat je beugel bijvoorbeeld iets uitsteekt?

4. Je hebt last van onschuldige ‘knobbeltjes’

Heb je last van pijnlijke borsten en voel je ook nog eens knobbeltjes? Geen paniek. Dit hoeft niet gelijk op borstkanker te wijzen. Het kunnen namelijk ook goedaardige knobbeltjes zijn in je borsten. Deze zijn niet schadelijk of gevaarlijk, maar kunnen wel heel vervelend zijn. Dit wordt ook wel fibrocysteuze borstziekte of mastopathie genoemd. Deze aandoening klinkt misschien heel ernstig, maar is goedaardig en vooral erg lastig. De knobbeltjes in je borsten kunnen groter of pijnlijker worden bij hormonale veranderingen, zoals bij het begin van je menstruatie, zwangerschap of de overgang. Soms kan een anticonceptiepil in dit geval helpen de klachten te verminderen.

5. Je drinkt te veel koffie

Wist je dat cafeïne ook de oorzaak kan zijn van pijnlijke borsten? Het stofje helpt ons niet alleen om wakker te blijven, maar kan ook ontstekingen veroorzaken. Vrouwen die lijden aan de fibrocysteuze borstziekte zijn ook vaak gevoeliger voor cafeïne. Daarnaast stellen diverse onderzoekers dat vrouwen die veel last hebben van pijnlijke borsten tijdens hun menstruatie er ook bij gebaat zijn om minder koffie te drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| HLN, Optimale gezondheid, Gezondr, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden