null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van kramp in je tenen

Heel vervelend als je ’s nachts weer eens wakker wordt van kramp in je tenen. Waar komt deze kramp eigenlijk vandaan? En wat kun je ertegen doen?

Vaak is kramp in je tenen een teken dat je te veel doet, maar het kan ook wijzen op een vitamine- of mineralentekort.

Oorzaken van kramp in tenen

Gelukkig zijn de meeste oorzaken van kramp in je tenen niet ernstig. Maar, houd het wel in de gaten, want als de kramp dagelijks blijft terugkomen en deze heftiger wordt, kan er meer aan de hand zijn. Het zou kunnen duiden op problemen met je bloedsomloop of je zenuwstelsel. Ga daarom bij langdurige klachten altijd naar de huisarts. Deze 4 oorzaken komen vaak voor:

1. Overbelasting

Heb je veel gelopen? Dan is dat waarschijnlijk de reden voor de kramp in je tenen. Net als dat je na het sporten soms spierpijn kunt krijgen, kunnen ook je tenen verkrampen als je veel loopt of een flinke work-out achter de rug hebt. Als je vooral ’s nachts kramp in je tenen hebt, kan dat een duidelijk teken zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Je tenen kunnen de inspanningen van overdag dan eigenlijk niet aan. Wat vaker met de voetjes omhoog zitten dus!

2. Tekort aan vitaminen of mineralen

Misschien verwacht je het niet, maar een tekort aan calcium, magnesium en kalium is ook een veelvoorkomende oorzaak van kramp in je tenen. Dit zijn de voedingsstoffen die je eruit zweet als je sport, maar ook mineralen die je lichaam hard nodig heeft. Bij een tekort aan deze voedingsstoffen kunnen je spieren ineens gaan samentrekken. Dit worden ook wel spasmes genoemd, die weer kramp als gevolg hebben. Daarnaast kan een tekort zorgen voor hoofdpijn, broze botten en spierzwakte.

Voor je begint met het slikken van supplementen is het slim om je bloedwaarden te laten controleren door de huisarts. Die kan eventueel ook een onderliggende oorzaak van het tekort aan mineralen vaststellen. Ook te weinig water drinken kan zorgen voor kramp in je benen, voeten en met name je tenen. Zorg dus dat je goed gehydrateerd blijft.

Lees ook:

Sokken aan in bed? Waarom die maar heel even helpen

3. Kramp in je tenen door verkeerde schoenen

Deze ligt wat meer voor de hand, maar kunnen we natuurlijk niet over het hoofd zien. Soms ontstaat kramp in je tenen door het dragen van verkeerde schoenen. Ja, zélfs als je ze niet meer aan hebt (bijvoorbeeld ’s nachts), kan dat nog voor klachten zorgen. Daarbij kun je denken aan te kleine schoenen die ervoor zorgen dat je je tenen niet kunt strekken, maar ook te smalle schoenen die zorgen dat je tenen te strak tegen elkaar gedrukt worden. Zorg dat je schoenen hebt die aansluiten bij de stand, maat en breedte van jouw voet. Voor advies kun je eventueel een afspraak maken bij een podoloog.

4. Leeftijd

Ook leeftijd kan ook rol spelen bij kramp in je tenen. Zo komt het vaker voor bij mannen en vrouwen boven de vijftig, omdat je botten dan calcium verliezen. Daardoor kunnen ze je gewicht, dat natuurlijk de hele dag op je voeten drukt, wat minder goed aan. Ook vermindert de elasticiteit en spanning in je spieren én neemt de ader- en zenuwfunctie af. Niet zo gek dus, dat je op latere leeftijd vaker kramp in je tenen krijgt.

De oplossing voor kramp in je tenen

Helaas is er geen universele oplossing voor kramp in je tenen. Wanneer de kramp wordt veroorzaakt door een magnesiumtekort kan het helpen om magnesiumsupplementen te slikken. Dit werkt helaas niet voor iedereen. Wel helpt het om schoenen te dragen die aansluiten bij jouw lichaamsbewegingen. Loop daarom niet te veel op hakken.

Als je de juiste schoenen draagt, moet het voelen alsof je op lucht loopt. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende drinkt en veel vitaminen binnenkrijgt. Drink na het sporten bijvoorbeeld een sportdrankje en eet een maaltijd die rijk is aan kalium en calcium. Zo vul je de benodigde voedingsstoffen weer aan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

Ellen SmitsGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden