null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval

Een beetje haaruitval is niets om je zorgen over te maken: we verliezen gemiddeld zo’n 50 tot 120 haren per dag. Pas wanneer je haar niet meer terug groeit, kun je last krijgen van dun haar of kale plekken. Tijd om na te gaan welke oorzaken voor haaruitval kunnen zorgen.

Die kunnen namelijk nogal uiteenlopen.

Seizoensgebonden haaruitval

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Lübeck kan het zijn dat je in de winter meer last krijgt van haarverlies als gevolg van de kortere dagen. In onze hersenen bevindt zich de pijnappelklier, die verantwoordelijk is voor het afscheiden van melatonine en het beïnvloeden van de haargroei. Deze pijnappelklier functioneert beter bij licht, dus: hoe korter de dagen, hoe minder werk de klier verricht. Hierdoor kan je haar gedurende de winter dunner worden, omdat je wél haar blijft verliezen, maar er minder nieuwe haren groeien.

Ouderdom

Helaas is haaruitval iets dat vaak hoort bij het ouder worden. Deze vorm van haarverlies wordt aangeduid met ‘alopecia androgenetica’, en komt het meest voor bij mannen. Toch kan het ook bij vrouwen voorkomen. Bij deze vorm van haarverlies komen de nieuwe haren steeds dunner uit je hoofd groeien, en vallen ze steeds sneller uit. Elk haarzakje kan maar maximaal twintig keer een nieuwe haar maken, dus wanneer deze zijn uitgeput, groeien er geen nieuwe haren meer terug.

Daling in vrouwelijke hormonen

Een plotselinge verandering in oestrogeen en progesteronniveau’s, die beide een rol spelen in haargroei, kan ook leiden tot haarverlies. Deze verandering kan bijvoorbeeld plaatsvinden na een zwangerschap of na het stoppen met anticonceptie. Hierdoor kan je haar plotseling een stuk dunner aanvoelen dan normaal.

Overgang

In de overgang vindt dezelfde daling van vrouwelijke hormonen plaats, maar dan een stuk langzamer. Je merkt dus geen verschil van de ene op de andere dag, maar kunt geleidelijk wel een stuk dunner haar krijgen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Je dieet heeft ook een grote invloed op de groei van je haar. Wanneer je lichaam niet genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamine A, B of C, of de mineralen calcium en magnesium, merk je dit ook aan je haar. Je lichaam gaat dan namelijk in de overlevingsstand, waardoor je natuurlijke metabolisme verstoord wordt. Dingen als haargroei worden dan even naar achteren geschoven.

Bron | Woman & Home

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden